«Ψήνονται» ψηφοδέλτια και στην Β’ Πειραιά!

peiraias limani dytika

Η δεύτερη εκλογική περιφέρεια Πειραιά εκλέγει οκτώ έδρες και έχει το χαρακτηριστικό να είναι από τις ελάχιστες της χώρας όπου στις εκλογές του 2019 επικράτησε και με διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την κάθοδο εκεί του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ!
Είναι η Β’ Πειραιά ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της μαζικής «μετοίκισης» παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από «πράσινο κάστρο», έχει μετά το 2012 πάρει τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι, ακόμη και με τα σημερινά απογοητευτικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοσκοπικά δεδομένα η φιλοδοξία ότι θα ξανακερδίσει τρεις έδρες θεωρείται ρεαλιστική. Η Νίνα Κασιμάτη, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Τρύφων Αλεξιάδης, οι τρεις βουλευτές του κόμματος σήμερα, θα είναι οπωσδήποτε υποψήφιοι εκ νέου, όποτε και αν γίνουν εκλογές, ενώ θεωρείται εύλογο να διεκδικήσει την εκλογή της και η πρώην βουλευτής και πρώτη επιλαχούσα σήμερα, Εύη Καρακώστα. Παράγοντες που γνωρίζουν καλά τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ πιθανολογούσαν ότι μπορεί να προστεθεί στο τοπικό ψηφοδέλτιο και κάποιο κεντρικό στέλεχος του κόμματος, συνεχίζοντας την σχετική παράδοση που κρατάει από την δεκαετία του ‘90, όταν κατέβαινε εκεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και συνεχίστηκε μετά την διάσπαση του 2015 όταν τοποθετήθηκε εκεί ο Δ. Βίτσας. Από εκεί κι έπειτα ο προερχόμενος από την «Προοδευτική Συμμαχία» Γιώργος Μακρυνός, πρώην αντιδήμαρχος Κορυδαλλού και δραστήριο στέλεχος στην τοπική κοινωνία είναι πολύ πιθανόν να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, ενώ τελευταία ακούγεται και το όνομα της περιφερειακής συμβούλου Κατερίνας Λογοθέτη, που διατηρεί το πλεονέκτημα εκτός από ότι είναι νέα και άφθαρτη να φέρει και ένα ιστορικό επίθετο. Το Portnet γνωρίζει ότι όσο και αν ακούγεται το όνομα του πρώην αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται και δεν θα είναι υποψήφιος.

Στη Νέα Δημοκρατία που εξέλεξε δύο βουλευτές στην Β’ Πειραιά εδραιωμένος είναι ο Δημήτρης Μαρκόπουλος. Εκλέχτηκε πρώτος με την πρώτη φορά το 2019, αφήνοντας πίσω του τον παλαιότερο βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου Γιάννη Τραγάκη κι επιπλέον κάνει συνεχώς αισθητή την παρουσία του κινούμενος σε όλους του δήμους (έχει γραφείο μέχρι και στην Σαλαμίνα!) της περιφέρειας, ενώ έντονη είναι και η κοινοβουλευτική του παρουσία, πέραν από τις πολύ συχνές τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Από την στιγμή που ο Τάκη Θεοδωρικάκος προσανατολίζεται προς τον νότιο τομέα δύσκολα θα χάσει την πρώτη θέση, ακόμη κι αν το ψηφοδέλτιο ενισχυθεί με κάποιο κεντρικό πρόσωπο, όπως η Δόμνα Μιχαηλίδου, που έχει ακουστεί, αν και η ίδια ως Χατζηκυριακιώτισα θα προτιμούσε την Α’ Πειραιά.

Στην Β’ Πειραιά το ΚΚΕ εξέλεξε την Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία φυσιολογικά θα είναι εκ νέου επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Το ΚΙΝΑΛ με κάτι λίγο πάνω από 5% δεν κέρδισε έδρα. Εδώ φαίνεται ότι ο Δημήτρης Διαμαντίδης, που ήταν πρώτος το 2019 θα είναι και πάλι υποψήφιος. Έδρες στην Β’ Πειραιά κέρδισαν με μικρότερα ποσοστά λόγω του εκλογικού νόμου το ΜέΡΑ25 με την δραστήρια Φωτεινή Μπακαδήμα ( είχε κατέβει επικεφαλής του ψηφοδελτίου και ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά δεν κράτησε την θέση) και η Ελληνική Λύση με την Σοφία Ασημακοπούλου.

eep logo