Κλαζομένιοι και Σωκράτης

sokrates

Φιλολογικές διαστάσεις λαμβάνει η αντιπαράθεση της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς για Όλους» με τον Πρόεδρο του ΟΠΑΝ Ιωσήφ Βουράκη.

Μετά από ανάρτησή του στην προσωπική σελίδα στο facebook για τις συστηματικές καθυστερήσεις των δημοτικών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη στο Δ.Σ. του ΟΠΑΝ, η Δημοτική Κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ «Πειραιάς για Όλους» εξαπέλυσε επίθεση στο πρόσωπο του Ι.Βουράκη στην οποία με τίτλο «Έξεστιν Κλαζομενίοις ασχημονείν» τον κατηγορεί ότι μπερδεύει τον αθλητισμό με τον πολιτισμό, το θέατρο με το ποδόσφαιρο. Με ένα εύστοχο ειρωνικό σχόλιο ήρθε η ανταπάντηση από τον Ιωσήφ Βουράκη, ο οποίος χρησιμοποίησε μεταφρασμένη την κλασική ρήση του Σωκράτη: «Επειδή με κλώτσησε ένα γαϊδούρι, θέλετε να ανταποδώσω την κλωτσιά;» («Τι δει προς όνον αντιλακτίζειν»; είναι η φράση στο πρωτότυπο). Απαξιώνοντας έτσι να απαντήσει καν στον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη του Δ.Σ. του ΟΠΑΝ που ανήκουν στον συνδυασμό «Πειραιάς για Όλους», καθυστερούν συστηματικά να προσέλθουν στις διαδικτυακές συνεδριάσεις του ΟΠΑΝ, με αποτέλεσμα αυτές να ξεκινούν ακόμα και με 45 λεπτά καθυστέρηση, την ώρα που οι σύμβουλοι του Νίκου Βλαχάκου (ΝΔ) και του ΚΚΕ είναι παρόντες στην ώρα τους.

Πέραν αυτού όμως και της αόριστης φράσης για «παιχνίδι ψευδωνύμων», που ακούστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην (σχετικά καθυστερημένη) ανακοίνωση του συνδυασμού του Νίκου Μπελαβίλα εντύπωση προκαλεί η τελευταία της φράση «για τα υπόλοιπα θα τα πούμε δημόσια όταν έρθει η ώρα».

Πραγματικά, είναι σπάνιο δημόσιες ανακοινώσεις φορέων όπως μια δημοτική παράταξη να παραπέμπουν σε μελλοντικές ανακοινώσεις. Ότι έχουν να πουν (πρέπει να) το λένε εδώ και τώρα! Διαφορετικά αυτό ηχεί ως απειλή, ή προδίδει μη επεξεργασμένες προτάσεις. Και επειδή δεν φαντάζεται κανείς ότι μια δημοτική παράταξη απειλεί κανέναν – αλλοίμονο- μάλλον το δεύτερο ισχύει.

Είναι δηλαδή πιθανότατο να επεξεργάζεται ο «Πειραιάς για Όλους» τρόπους για να επαναφέρει πρόταση, που και στο παρελθόν είχε καταθέσει. Την απόσπαση δηλαδή του τομέα του Πολιτισμού, ή έστω μόνο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, από την «ομπρέλα» του ΟΠΑΝ. Μόνο που κάτι τέτοιο σκοντάφτει σε σχετικές ρυθμίσεις για την αυτοδιοίκηση που ανάγονται ήδη στην πρώτη μνημονιακή περίοδο και δεν ήρθησαν ούτε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε μένει να δούμε αν αυτή είναι τελικά η πρότασή τους, πόσο καλά επεξεργασμένη θα είναι.

eep logo