Χαλβάς Δραπετσώνας: Κοσμίδη-Γαβρίλη!

kosmidi xalvas drapetsona

Αν όταν μιλάμε για ρεβανί το μυαλό πάει στην Βέροια κι όταν μιλάμε για μπουγάτσα στις Σέρρες, όταν μιλάμε για τον παραδοσιακό χαλβά -που την Καθαρά Δευτέρα έχει την τιμητική του- το μυαλό όσων ξέρουν πάει στην Δραπετσώνα!

Δίπλα στο λιμάνι, πίσω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και σχεδόν δίπλα στον Αγιο Διονύσιο, κρύβεται ένα εργαστήριο που κουβαλάει την ιστορία του σύγχρονου Πειραιά – κι ίσως ολόκληρης της Ελλάδας.
Ήταν πριν 97 χρόνια, το μακρινό 1924, όταν ο Μικρασιάτης Κώστας Μεζαρντάσογλου άνοιγε το εργαστήριό του στη Δραπετσώνα. Γρήγορα οι διάδοχοι του Κοσμίδης και Γαβρίλης ταύτισαν το όνομα τους με τον χαλβά που είναι ο καλύτερος και πιο παραδοσιακός στην Αττική κι ο πιο διάσημος στην χώρα.

Παλιές φωτογραφίες δείχνουν τις τεράστιες ουρές που σχημάτιζαν και σχηματίζουν τέτοιες μέρες κάτοικοι από όλες τις γειτονιές του Πειραιά και Αθήνας για να προμηθευτούν χαλβά από το ιστορικό μαγαζί.
Οι γευσιγνώστες υποστηρίζουν ότι ο χαλβάς Κοσμίδη- Γαβρίλη ξεχωρίζει για τη μαλακή υφή του, ενώ πλέον διατίθεται σε διάφορες γεύσεις όπως βανίλια, ανάμεικτος, με φιστίκι, με κακάο και μπισκότο, αμυγδάλου κ.ά. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια το φημισμένο Εργαστήριο παράγει και χαλβά με στέβια, με ταχίνι ολικής, κράνμπερις κ.λπ.

Κι επειδή λόγω του lockdown δεν μπορούν όλοι να μετακινηθούν μέχρι τη Δραπετσώνα, μπορεί κανείς να προμηθευτεί τα προιόντα του Εργαστηρίου του online μέσω του e-shop του ή τηλεφωνικά: Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη - Γαβρίλη, Αγίου Δημητρίου 1, Πειραιάς, 210-4616448

eep logo