Μανιάτικη στολή στην Προεδρική Φρουρά;

manolakos ydra

Τελευταία με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης μάθαμε, μεταξύ άλλων, και τις στολές της Προεδρικής Φρουράς. Πέραν από την επίσημη ευζωνική στολή (με την φουστανέλα, δηλαδή) υπάρχουν κι άλλες. Ο χειμερινός μπλε ντουλαμάς (στολή του Μακεδονικού Αγώνα), ο θερινός χακί ντουλαμάς (στολή των Βαλκανικών πολέμων), η στολή των Κρητών, αλλά και η Ποντική στολή, η στολή του Βρακοφόρου του Αιγαίου και η Θρακιώτικη ενδυμασία (οι τελευταίες χρησιμοποιούνται σε ημέρες μνήμης και τιμής).

Διακρίνει κανείς κάποια παράλειψη; Φυσικά αν αναλογιστεί που ξέσπασε ο Αγώνας και ποια πόλη ελευθερώθηκε πρώτη. Ήδη στις 14 Μαρτίου του 1821 οι Μαυρομιχαλαίοι μπήκαν στην Αερόπολη στην Μάνη.
Ήταν φυσικό ο (μανιάτης την καταγωγή) βουλευτής Πειραιά Νίκος Μανωλάκος να επισημάνει την παράλειψη και να ζητήσει να ενταχθεί και η Μανιάτικη ενδυμασία στις στολές που χρησιμοποιεί η Προεδρική Φρουρά. Δίκαιο αίτημα και μπράβο του!
Μια απορία μόνο: Τόσα χρόνια τόσοι και τόσοι πολιτικοί όλων των βαθμίδων έχουν βγει είτε απ’ ευθείας από την Λακωνία είτε εκλεγόμενοι στον Πειραιά, όπου το μανιάτικο στοιχείο κυριαρχεί. Πως και δεν το σκέφτηκε κανένας μέχρι τώρα;

 

Pin It

eep logo