Τα (προεκλογικά) πάθη του ΣΥΡΙΖΑ στο λιμάνι…

syriza microfona

Μπορεί στον ορίζοντα να μην φαίνονται κάλπες και τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να μην επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι στις (δεύτερες εκλογές) θα εκλεγεί πάνω από ένας βουλευτής στην Α’ Πειραιά, όπως συμβαίνει και σήμερα με τον Θοδωρή Δρίτσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στο παρασκήνιο δεν γίνονται ζυμώσεις για το ποιοι θα είναι λίστα.

Κατ’ αρχήν το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο ίδιος ο Θοδωρής Δρίτσας. Βουλευτής συνεχώς από το 2007 και κατ’ επανάληψη υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, είναι το πλέον προβεβλημένο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στο λιμάνι. Παράγοντες που παίζουν ρόλο και γνωρίζουν τα εσωτερικά δεδομένα του κόμματος υποστήριζαν πως μόνο αν ο ίδιος το θελήσει υπάρχει περίπτωση να μην είναι εκ νέου υποψήφιος. Σε περίπτωση πάντως που είναι στην λίστα πρέπει να θεωρείται και πιθανότατο ότι θα είναι εκ νέου πρώτος.

Από εκεί κι έπειτα θα πρέπει να θυμηθεί κανείς ότι το 2019 δεύτερη ήταν η προερχόμενη από τους «συμμάχους» Μαρία Ρεπούση, που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Θ. Δρίτσα. Άλλωστε, η σχετική επιτυχία της πρώην βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της πρώην βουλευτού Ελένης Σταματάκη (που αποτελούσε άτυπο «δίδυμο» με τον Θ. Δρίτσα), αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε ενίσχυση της από ψηφοφόρους του «πειραιάρχη» του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος ένα ερώτημα είναι τι θα θελήσει να κάνει ο επικεφαλής του κομματικού δημοτικού συνδυασμού. Ο Νίκος Μπελαβίλας είδε την αναγνωρισιμότητα του να ισχυροποιείται μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, αλλά δεν θέλησε να αξιοποιήσει το γεγονός στις βουλευτικές. Μάλιστα με «διαρροή» του τότε στο Portnet είχε βάλει τέλος στην σχετική έντονη συζήτηση. Δυόμιση χρόνια αργότερα και πολύ περισσότερο τρία ή και τέσσερα χρόνια μετά, εφόσον οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχει την ίδια γνώμη. Άλλωστε θα πρέπει να σταθμίσει εάν θα θελήσει να παραμείνει στα έδρανα της δημοτικής αντιπολίτευσης ή θα διεκδικήσει κάτι παραπάνω.

Από εκεί κι έπειτα η λίστα των υποψηφίων θα συμπληρωθεί με στελέχη που θα είναι υποψήφια τιμητικά μη διεκδικώντας σοβαρά την πιθανότητα να εκλεγούν, παρ’ εκτός κι αν προκύψει «έκπληξη» με κεντρικό πολιτικό πρόσωπο, υποστηριζόμενο ευθέως από την Κουμουνδούρου και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα – κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανόν.

Σε όλα τα παραπάνω τέλος θα πρέπει να σημειώσει κανείς ότι η δεύτερη θέση μπορεί να οδηγήσει στην Βουλή, λόγω απλής αναλογικής, έστω για λίγες ημέρες, όσο δηλαδή θα διαρκέσουν οι διερευνητικές εντολές και πριν η Εθνική Αντιπροσωπεία διαλυθεί για να πάμε στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με το νέο σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, όπως έχει προεξοφλήσει ο πρωθυπουργός. Δηλαδή, η δεύτερη μετά τον Θ. Δρίτσα θέση θα έχει μια συμβολική αξία και θα αποτελεί πολιτική παρακαταθήκη, για όποιον την καταλάβει, το μέλλον.