Η ζωή μας κύκλους κάνει…

giannakaki gavrilis

Τήρησε και φέτος την παράδοση ο Γιώργος Γαβρίλης (ίσως ο μόνος που την τηρεί πλέον) να συναντά τους δημοσιογράφους παραμονές των Εορτών, να ανταλλάσει ευχές αλλά και απόψεις για τα πράγματα της πόλης.
Είπε πολλά και ενδιαφέροντα για τα μεγάλα και προβλήματα της Περιφέρειας Πειραιά πίνοντας ένα ποτήρι κρασί ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά ο οποίος, σημειωτέον, είχε καλέσει και τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ παραβρέθηκαν όλοι οι δημοσιογράφοι του Πειραϊκού ρεπορτάζ, από τους επικεφαλής των παρατάξεων στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε μόνο η εικονιζόμενη δίπλα στον Γ.Γαβρίλη υποψήφια Περιφερειάρχης, τότε βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και Περιφερειακή Σύμβουλος σήμερα, Μαρία Γιαννακάκη.
Το γεγονός βέβαια δεν πέρασε ασχολίαστο, αν και τόσο ο Γ.Γαβρίλης όσο και η Μαρία Γιαννακάκη επέμεναν ότι δεν πρέπει να διαβλέπει κανείς σε αυτή την παρουσία κάποιου είδους πολιτικό φλερτ. Η αλήθεια είναι πως ο Γ.Γαβρίλης πολιτικά τείνει διακριτικά προς την ΛΑΕ, αν και εκ του ρόλου του τηρεί μια θεσμική ουδετερότητα, ενώ η Μαρία Γιαννακάκη φαίνεται να ακολουθεί τις πολιτικές περιπλανήσεις του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος με τη σειρά του φλερτάρει μεν, εξ αποστάσεως δε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε με βάση τα παραπάνω, δύσκολα θα μπορούσε να δει κανείς σύμπλευση Γαβρίλη-Γιαννακάκη.
Τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο. Γιατί, σε θεσμικό-περιφερειακό επίπεδο υπάρχουν σημαντικά περιθώρια συνεργασίας. Πόσο μάλλον που οι «παλιοί» στο πολιτικό ρεπορτάζ και έμπειροι στις ίντριγκες της Αριστεράς θυμούνται ότι παρά τις μεγάλες ιδεολογικές της διαφορές, στον πάλαι ποτέ Συνασπισμό, οι Λαφαζάνης και Κυβέλης «τα έλεγαν» πολύ καλά και αναλυτικά.
Μάλιστα, το μακρινό 1996, στο τότε συνέδριο του Συνασπισμού, ο πρόεδρος του συνεδρίου Φώτης Κουβέλης εξελέγη πρώτος σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, με την λίστα του «Αριστερού Ρεύματος» του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Και ο Π.Λαφαζάνης στο όχι και τόσο μακρινό συνέδριο του ΣΥΝ το 2010, ήταν εκείνος που κατέβαλε απέλπιδες προσπάθειες για να μεταπείσει το Φώτη Κουβέλη και τους «ανανεωτικούς» από την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τον Συνασπισμό και στη συνέχεια να ιδρύσουν τη ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα, την ύστατη στιγμή της αποχώρησης, ασθμαίνων ο Π.Λαφαζάνης πρόλαβε τον Φώτη Κουβέλη στο διάδρομο ακριβώς έξω από το χώρο όπου διεξαγόταν το συνέδριο και παρόντων αρκετών στελεχών της Ανανεωτικής πτέρυγας και αφού «στόλισε» με διάφορα «κοσμητικά επίθετα» τον Αλέξη Τσίπρα, φάνηκε σχεδόν να εκλιπαρεί τον Φώτη Κουβέλη να μην αποχωρήσει από τον ΣΥΝ. Προφανέστατα έβλεπε ότι χωρίς μια «δεξιά» αντιπολίτευση, η δική του «αριστερή» αντιπολίτευση θα ήταν αναιμική και τελικά, όπως και έγινε, ο Τσίπρας θα κυριαρχούσε.
Τα υπόλοιπα είναι γνωστή ιστορία. Όπως άλλωστε είναι γνωστές οι διαχρονικές ίντριγκες, διασπάσεις και εκ νέου συνεργασίες της ελληνικής Αριστεράς. Ή όπως λέει και το τραγούδι και ο τίτλος του σημειώματος: «Η ζωή μας κύκλους κάνει..»

 

eep logo