«Έφυγε» ένας ξεχωριστός Πειραιώτης

kalaitzis

Στον κόσμο των χάρτινων φιγούρων, των κόμικς και της πολτικής σάτιρας που υπηρέτησε τόσα χρόνια με συνέπεια και σεμνότητα, σε χαμηλούς τόνους και με αντικομφορμιστική, αντισυμβατική διάθεση θα σχεδιάζει πλέον ο Γιάννης Καλαϊτζής. Ο πολύ γνωστός σκιτσογράφος, που ήταν γέννημα – θρέμμα Πειραιώτης «έφυγε» στα 71 του μετά από μακρά μάχη με την επάρατη νόσο, ο πολυβραβευμένος σκιτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής σε ηλικία 71 ετών. Ο πρωθυπουργός και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν δηλώσεις για την απώλεια του πολυβραβευμένου δημιουργού.
Για την πλούσια διαδρομή του χαρακτηριστικό είναι το βιογραφικό του όπως το είχε συντάξει σε πρώτο ενικό, με ανατρεπιτκό χιούμορ, ο ίδιος στην προσωπική του ιστοσελίδα.
«Mεγάλωσα στο καφενείο του πατέρα μου στην Κοκκινιά. Πάνω στα τραπέζια κυκλοφορούσαν δύο-τρεις εφημερίδες. Γελοιογραφικά σκίτσα κάνω από μωρό. Ήμουν παρατηρητικό και κακό και το ‘δειχνα. Το περιβάλλον μου ένοιωσε την απειλή. Χάριν εξευμενισμού μου διέθεσε μια αποδοχή διαρκείας. Το να επιδοθώ στην πολιτική σάτιρα ήταν αυτονόητο. Ήμασταν αριστεροί, το κράτος μας έκανε και ρατσιστές.
Η δεξιά, η εξουσία, οι αρχές ήταν έξω από την κοινωνία μας, ήταν το ξένο, το άλλο. Μου την είχε στημένη στο νηπιαγωγείο. Κατανάγκαζαν εμένα το σκιτσογράφο να πλέκω καλαθάκια και να κεντάω με μπρισίμι μηλαράκια σε χαρτόνι. Για να με σπάσουν. Δε μίλησα. Καταδικάστηκα σε δωδεκαετή εκπαίδευση. Μου ’ριξαν και έναν χρόνο επί πλέον ως μη συνεργάσιμο. Δραπέτευσα πριν εκτίσω την ποινή.
Ακολούθησε ο κατήφορος. Από τα χαμαιτυπεία της Αριστεράς στα καταγώγια των Καλών Τεχνών. Έμαθα κινηματογράφο στους κινηματογράφους, θέατρο στο θέατρο, μουσική την νύχτα και εικόνες στο πεζοδρόμιο. «Πανσπουδαστική», «Δρόμοι της Ειρήνης», «Αυγή».
Ακουλουθεί μια χούντα που επι 40 χρόνια παραμένει 7 ετών. Σκιτσάρω αγωνιόντας να κατανοήσω το προηγούμενο. «Αντί», «Ελευθεροτυπία», «Σχολιαστής», «Ντέφι», «Βαβέλ», «ΔΗΩ» και «Τσιγγάνικη ορχήστρα», «Το μαύρο είδωλο της Αφροδίτης», «Τυφών», «Για τα λεφτά Νοέμβρη», «2000 στα 4».
Γαλέρα στους πέρα κάμπους
Γιάννης Καλαϊτζής».

Το Portnet εκφράζει την οδύνη του για την απώλεια του σπάνιου, ευαίσθητου και αντισυμβατικού ξεχωριστού σχολιαστή.

Pin It

eep logo