Τόσο πολύ φοβούνται τον Φάρο;

faros keratsiniou omada

Η ιστορία του «Δαβίδ» του ελληνικού μπάσκετ που θα αντιμετωπίσει τον «Γολιάθ» στον τελικό του Κυπέλου είναι γνωστή.
Ο Φάρος Κερατσινίου παράλληλα με τη θυελλώδη φετινή πορεία του στην Α2 (μέχρι πρόσφατα η μοναδική αήττητη ομάδα μπάσκετ όλων των κατηγοριών στην Ευρώπη!) έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλου, αποκλείοντας τον ΠΑΟΚ! Στον τελικό θα αντιμετωπίσει τον «εξάστερο» Παναθηναικό (που κανονικά είναι «πεντάστερος» - για την κλοπή του ’95 στο Παρίσι,με αντικανονικό κόψιμο του Βράνκοβιτς σο τελευταίο δευτερόλεπτο, ζήτησε επισήμως συγγνώμη από την Μπαρστελόνα η FIBA, αλλά αυτά είναι ιστορία).
Δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για το ποιο είναι το φαβορί. ΠΑΟ – Φάρος, τα ονόματα των δύο φιναλίστ μιλάνε από μόνα τους.
Κάποιοι όμως έχουν ανασφάλειες. Σημειώστε και μετρήστε αδικίες:
Α. Ο τελικός είχε προγραμματιστεί για τις 21 Φεβρουαρίου. Δεν βόλευε όμως το πρόγραμμα του «τριφυλλιού» και μετατέθηκε για τις 6 Μαρτίου, ώστε να μην έχει μεσολαβήσει κάποιο ταξίδι του για τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις. Τέλος πάντων, πες ελληνική ομάδα είναι, στην Ευρώπη παίζει, ας μην καταπονηθεί – αν και με την αλλαγή ο Φάρος θα υποχρεωθεί να ταξιδέψει πριν τον τελικό στη Θεσσαλονίκη για αγωνιστική του υποχρέωση στο πλαίσιο της Α2. Στην περίπτωση του δεν γίνεται καμία διευκόλυνση.

Β. Ο ΠΑΟ έχει ήδη αγοράσει τρεις νέους ξένους παίκτες (για τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις , αλλά και για την Α1, εν όψει των αναμενόμενων τελικών με τον Ολυμπιακό, θα χρησιμοποιηθούν όμως και στον τελικό Κυπέλου). Στον Φάρο που κινήθηκε για την απόκτηση δύο ξένων ώστε να ενισχύσει το ρόστερ του εν όψει τελικού αυτό απαγορεύθηκε. Στην Α2 , λέει, δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο…

Γ. Το πιο εξοργιστικό όμως είναι ότι ο τελικός ορίστηκε να γίνει στο ΟΑΚΑ. Το γήπεδο , δηλαδή, που χρησιμοποιεί ως έδρα του ο ΠΑΟ! Κι όμως στην Αττική υπάρχει το ουδέτερο ΣΕΦ 'η το… ακόμη πιο ουδέτερο γήπεδο του Ελληνικού. Ακόμη οι παράγοντες του Φάρου πρότειναν να γίνει ο τελικός σε κάποια περιφερειακή πόλη. Καλαμάτα, Ρέθυμνο, Βόλος, Λάρισα. Δόξα τω θεώ αξιοπρεπή γήπεδα μπάσκετ υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Και πιο δίκαιη επιλογή θα ήταν και ένα σημαντικό μήνυμα για την αξία της προσπάθειας θα έστελνε στους νέους και τις νέες της χώρας και ιδιαίτερα όσους θα είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το παιχνίδι. Ότι , δηλαδή, αξίζει να προσπαθείς , να κυνηγάς τα όνειρα σου σε κάθε πεδίο, γιατί μπορεί , σαν τον Φάρο κι εσύ να φτάσεις να αναμετρηθείς ως ίσος προς ίσον με τον (θεωρητικά) κορυφαίο του χώρου. Τίποτε η ΕΟΚ. ΟΑΚΑ και μόνο ΟΑΚΑ.

Το ελληνικό μπάσκετ οφείλει πολλά σε παράγοντες σαν τον πρόεδρο της ΕΟΚ Γ. Βασιλακόπουλο. Μεν την εμμονή του όμως να αγνοήσει στοιχειώδεις κανόνες ισονομίας αδικεί την διαδρομή του ως παράγοντα. Σε άλλους, πάλι, θυμίζει ότι μεγάλωσε ως παίχτης φορώντας την φανέλα με το «τριφύλι». Και τώρα στα γεράματα, τα χρόνια εκείνα, όταν  «τα στερνά τιμούν τα πρώτα, φέρεται περισσότερο ως οπαδός και λιγότερο ως αντικειμενικός πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Άλλοι πάλι μένουν με την απορία : Τόσο πολύ φοβούνται τον Φάρο ;

eep logo