Νίκη της κοινωνίας, ήττα του κράτους!

prosfyges limani perimenounΠρώτα τα θετικά : Με την μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε ένα άτυπο hotspot δυστυχισμένων προσφύγων αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι μια «έκρηξη ουμανισμού και αλληλεγγύης». Μια βόλτα από την Ε1 μόνο φτάνει για να πεισθεί οποιοσδήποτε. Δεκάδες εθελοντές κι εκατοντάδες απλοί πολίτες που προσπαθούν να βοηθήσουν στη διανομή όσων ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων φτάνουν συνεχώς. Αυτή είναι και μια τεράστια ηθική (και αντιρατσιστική - αντιφασιστική) νίκη της κοινωνίας. Ειδικά στον Πειραιά και στις γειτονιές της Β' Πειραιά της ανεργίας, εκεί που δυστυχώς «έσκασε μύτη» και βγήκε από το φίδι του φασισμού, η ανταπόκριση αυτή αποτελεί μια ηχηρή απάντηση των πολιτών. (Ίσως γι' αυτό δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν οι φόβοι ότι η εγκατάσταση π.χ. στο Σχιστό ενός hotspot θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα απ΄ όσα θα έλυνε και θα ενίσχυε ξενοφοβικές συμπεριφορές - προς ώρας οι ναζί έχουν λουφάξει).

Στη συνέχεια τα αρνητικά: Η απουσία του κράτους είναι εκκωφαντική. Όσο ενεργή είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, διάφοροι φορείς, εθελοντικές οργανώσεις κι απλοί πολίτες, άλλο τόσο «εξαφανισμένη» είναι η επίσημη πολιτεία και τα όργανα της. Στην ίδια βόλτα στην Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά θα διαπιστώσει κανείς ότι τον καθημερινό αγώνα τον δίνουν μόνοι τους οι εθελοντές. Με αναμενόμενο αποτέλεσμα να κυριαρχεί ανοργανωσιά (ώρες - ώρες στα όρια του χάους). Ουσιαστικά σπαταλώνται τεράστια αποθέματα θετικής ενέργειας. Ένα απλό παράδειγμα από τους χώρους διαλογής. Εάν υπήρχε ένας υπεύθυνος που θα οριοθετούσε συγκεκριμένα το που πάει τι ( π.χ. ρούχα, παιχνίδια, κονσέρβες, ψωμιά, γάλατα, φάρμακα, είδη υγιεινής κλπ) η άχαρη , αλλά απαραίτητη αυτή δουλειά θα γινόταν πιο γρήγορα, πιο εύκολα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Πέρα από αυτά τα (μικρά ή μεγαλύτερα) προβλήματα οργάνωσης πάντως υπάρχει πάντα ένα ζήτημα χρόνου και ποσότητας. Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και πόσους πρόσφυγες μπορεί να «αντέξει» το λιμάνι του Πειραιά (όπως και κάθε άλλος χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων). Από αυτή την «εξίσωση» θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η αντοχή της νίκης της κοινωνίας για την οποία λέγαμε. Φοβάμαι ότι τα (πολύ) δύσκολα δεν έχουν έλθει ακόμη.

N.A.

Pin It