Ένας Άγιος Πειραιώτης στο Βόλο

dimitriados ignatios

Κάποιοι τον γνωρίζουν μόνο ως Μητροπολίτη Δημητριάδος (Βόλου δηλαδή). Τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο όμως, περί ου ο λόγος, τον θυμούνται οι πιο παλιοί στον Πειραιά, όπου αναδείχθηκε σε κεντρική ιερατική προσωπικότητα επί ποιμαντορίας Καλλίνικου.

Σε κάθε περίπτωση, η καθαρή χριστιανική φωνή του Ιγνάτιου, που στέκεται δίπλα στους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους ακούγεται σε όλη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικά μερικά αποσπάσματα από πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε
«Όποιος αρνείται την προσφορά στους πρόσφυγες δεν είναι ούτε Έλληνας, ούτε Ορθόδοξος» είπε και απαντώντας στο αν ανησυχεί για ενδεχόμενη ισλαμοποίηση της χώρας, πρόσθεσε: «Και εγώ ανησυχώ αλλά στο όνομα της ανησυχίας δεν μπορείς να αφήσεις ένα παιδί νηστικό. Εμείς 400 χρόνια σκλαβιάς και δεν χαθήκαμε, θα χαθούμε τώρα;»
«Δεν μπορώ να δεχτώ κάποιον που αρνείται την προσφορά σε πρόσφυγες και μετανάστες», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του χαρακτηριστικά.

Με την ευκαιρία πάντως, υπάρχει ένα αρκετά σύνθετο παρασκήνιο, που απαντά στην αυθόρμητη απορία κάποιων πως και έχασε ο Πειραιάς αυτόν τον άγιο άνθρωπο.
Όταν ο μακαριστός Χριστόδουλος (πρώην Δημητριάδος) ανέλαβε τον Αρχιερατικό θρόνο, ο Καλλίνικος, που ήταν ακόμη ενεργός και πανίσχυρος παράγοντας στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, επέμεινε να αναδειχθεί Μητροπολίτης στη χηρεύουσα θέση ο Ιγνάτιος και μάλιστα υπερίσχυσε της άποψης του πνευματικού του παιδιού Χριστόδουλου, ο οποίος προόριζε για διάδοχό του στον Βόλο τον Θεόκλητο, που τελικά ανέλαβε την επισκοπή Θεσσαλιώτιδος και Παλαιοφαρσάλων. Κάπως έτσι λένε, μύστες των εκκλησιαστικών παρασκηνίων, έχασε την ευκαιρία ο Ιγνάτιος να μέινει στην πόλη όπου αναδείχθηκε ως ιεράρχης, τον Πειραιά, όταν παραιτήθηκε λόγω γήρατος το 2007 ο Καλλίνικος.

Pin It

eep logo