Ο Πειραιώτης Σκλαβενίτης

sklavenitis

Πολλά έχουν γραφτεί για το «φαινόμενο Σκλαβενίτη». Ειδικά με την τελευταία εταιρεία που ουσιαστικά απορροφά τα πολύ μεγάλα και μεσαία καταστήματα της «προβληματικής» εταιρείας του ανταγωνιστή του Μαρινόπουλου. (Παρεμπιπτόντως, ας σημειωθεί ότι η νέα εταιρεία θα λέγεται Σκλαβενίτης, αλλά θα διατηρήσει το σήμα του Μαρινόπουλου).
 
Έχουν γραφτεί ακόμη αρκετά για το ότι η κρίση δεν χτύπησε τον Σκλαβενίτη, κάτι που κατάλαβαν ιδιαιτέρως οι εργαζόμενοί του, αφού ούτε απολύσεις έγινα, ούτε μειώσεις μισθών, ενώ τα διαφόρων ειδών μπόνους παραμένουν στην ημερησία διάταξη, μετατρέποντας όπως καθ΄υπερβολήν ίσως έχει σημειωθεί την επιχείρηση σε μια «ευτυχισμένη οικογένεια».

Γνωστό επίσης είναι ότι μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας πιστώνεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της επιχείρησης, τον εικονιζόμενο Γεράσιμο Σκλαβενίτη.

Εκείνη που δεν είναι τόσο γνωστή είναι η Πειραϊκή διαδρομή του Μάκη –για τους φίλους του από το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιώς, το οποίο τελείωσε. (Για την ακρίβεια το 1980, όταν πήρε το απολυτήριο, ήταν στην πρώτη χρονιά που έδωσε απολυτήρια το 1ο Λύκειο Πειραιά, αλλά όλοι 2ο το λέγανε και κάποιοι το λένε ακόμη). Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Πασαλιμάνι ο Μάκης, έμενε στην πολυκατοικία ακριβώς πάνω από τον Σκλαβενίτη, στη διασταύρωση ακτής Μουτσοπούλου και Χαριλάου Τρικούπη, δίπλα από τον κινηματογράφο ΖΕΑ. Τα τελευταία χρόνια του Γυμνασίου-Λυκείου ήταν χαρακτηριστική η φιγούρα του στον Πειραιά, πάνω σε ένα μικρό Dax, ένα μηχανάκι 50 κυβικών που ο θρύλος λέει ότι το είχε αγοράσει κρυφά από τον πατέρα του, κάνοντας οικονομίες από το χαρτζιλίκι του. Ο ίδιος πειραϊκός θρύλος μάλιστα αναφέρει πως από τις ίδιες οικονομίες είχε καταφέρει να αγοράσει και ένα άλλο μηχανάκι, ένα Chally, το οποίο έκανε δώρο στον Διόσκουρο των εφηβικών του χρόνων.

Απλός, προσιτός και για πολλά χρόνια, ακόμα και όταν άρχισε να ανεβαίνει στην κλίμακα της οικογενειακής επιχείρησης, φρόντιζε πάντοτε να βοηθά όταν μπορούσε φίλους από το σχολείο, το Πασαλιμάνι, τη Φρεαττύδα, την Καστέλα και την Πειραϊκή, από τα στέκια των νεανικών του χρόνων. Όσοι λίγοι από τότε κρατάνε επαφή μαζί του, έχουν να λένε ότι η επιτυχία και το καθημερινό άγχος και τρέξιμο που συνεπάγεται αυτή, καθόλου δεν τον άλλαξαν…

Pin It

eep logo