Ένα μουσείο - Σταθμός!

1 hsap

Ένα ξεχωριστό μουσείο με εντυπωσιακά εκθέματα λειτουργεί στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά και με την ευκαιρία των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας» υποδέχθηκε επισκέπτες σε μια εκδήλωση ανάδειξης της ιστορίας του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Αθηνών – Πειραιώς.

Πρόκειται ακριβώς για το μουσείο του ΗΣΑΠ με καλοσυντηρημένα εκθέματα, τόσο από ξύλινες άμαξες όσο και από μηχανικά μέρη, αλλά και στολές του προσωπικου και γενικότερα στοιχεία μιας ιστορίας σχεδόν δύο αιώνων. Το μουσείο του ΗΣΑΠ στην πραγματικότητα παρακολουθεί την σύνδεση των δύο πόλεων από την ίδρυσή τους στη νεότερη ιστορία, από το 1835 έως σήμερα, καταγράφοντας έτσι την αύξησή τους, την μεγένθυση των αναγκών, αλλά και την πρόοδο της τεχνολογίας.

Από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι η βασιλική άμαξα του 1904, με πρώτη θέση και δεύτερη με πορσελάνινα τασάκια για τους καπνιστές, αλλά κια ειδικό πάτωμα για να αποστραγγίζονται τα νερά από τα ψάρια, που μεταφέρονταν από τον Πειραιά προς πώληση στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μουσείο δεν χρηματοδοτείται από το υπ.Πολιτισμού, αλλά ούτε και από τον ΗΣΑΠ που απλώς παραχωρεί το χώρο για τη στέγασή του. Τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας τα αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου οι συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ, συντηρώντας μόνοι τους με την τεχνογνωσία τους τα εκθέματα και δίνοντας ένα συμβολικό τίμημα οικειοθελώς για τη λειτουργία του.
Ένα μουσείο –σταθμός, που καθένας θα έπρεπε να επισκεφθεί μια φορά τουλάχιστον...

eep logo