Ταραγμένα ύδατα...

2 thalassotaraxi ploio

Ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο φαίνεται να υπάρχει πίσω από τη σύγκρουση της ‘Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με την «μικρή» ένωση, την Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, την γνωστή παλιότερα ως Ένωση Μεσογειακών Ποντοπόρων Πλοίων.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΕΕ Θ.Βενιάμης σε ένα «ξέσπασμά» του, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε με την Επίτροπο Μπουλκ την τελευταία ημέρα των Ποσειδωνίων, την Παρασκευή, η μετονομασία της «μικρής» ένωσης, δημιουργεί μια σύγχυση και εν πάσει περιπτώση μόνο η ΕΕΕ είναι εκείνη ου εδώ και έναν αιώνα εκφράζει θεσμικά τον χώρο της Ναυτιλίας και συνδιαμορφώνει την Ναυτιλική Πολιτική μαζί με την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας.

Ο παρευρισκόμενος στην αίθουσα Χαράλαμπος Σημαντώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, αμέσως μετά τη συνέντευξη, εξέφραζε προς τους δημοσιογράφους την απορία του γι’ αυτή την απρόκλητη επίθεση, υποστήριζε πως ο ίδιος θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του κι άφηνε να εννοηθεί ότι η επίθεση του Θ.Βενιάμη οφειλόταν περισσότερο στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Χ.Σημαντώνης είχε βγει επιθετικά «μπροστά» με τις πρωτοβουλίες του, τραβώντας επάνω του ένα σημαντικό μερίδιο της δημοσιότητας.

Από την άλλη πλευρά, συνεργάτες του Θ.Βενιάμη, υποστήριζαν ότι η ΕΕΕ δεν έχει δεχθεί ποτέ να λάβουν μέλη της ευρωπαϊκά κονδύλια, σε αντίθεση με την «μικρή» ένωση, ακριβώς γιατί θέλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια σειρά από κρίσιμα για την ελληνική ναυτιλία θέματα, όπως πχ. είναι η φορολόγηση ή οι εκπομπές ρύπων. «Όταν οι «μικροί» πάνε και παίρνουν από τις Βρυξέλλες Κοινοτικές ενισχύσεις, δημιουργούν μια σύγχυση, αφού οι ευρωπαίοι δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς τις διαφορές και σου λένε εμείς σας χρηματοδοτούμε, τι διεκδικείτε τώρα;» έλεγε χαρακτηριστικά στο Portnet παράγοντας του κύκλου του Θ.Βενιάμη.

Συμπερασματικά, μάλλον μια δύσκολη ρότα έχει να ακολουθήσει η ελληνική ναυτιλία...