Ένας Πειραιώτης αναδεικνύει την Ηετιώνεια

1 skaris kosmas

Ο εικονιζόμενος 45χρονος Κοσμάς Σκαρής είναι ο άνθρωπος που αρχιτεκτονικά δούλεψε και πέτυχε να «ανοίξει», να γίνει δηλαδή επισκέψιμος και λειτουργικός ο χώρος της Ηετιώνειας Πύλης στη Δραπετσώνα. Κάτι που έγινε πραγματικότητα για πρώτη φορά (αν και για μια και μοναδική φορά είχε ξανανοίξει πριν από 15 χρόνια περίπου) το περασμένο Σάββατο στη συναυλία που οργάνωσε εκεί η Περιφέρεια Πειραιά.

Ο αρχιτέκτονας Κοσμάς Σκαρής, γεννημένος το 1971 στον Πειραιά και μεγαλωμένος στο Κερατσίνι, στις γειτονιές της Ηετιώνειας δηλαδή, σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ, ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές εξειδίκευσης στην αναστήλωση ιστορικών κτηρίων στο Πανεπιστήμιο του York με υποτροφία του NationalTrustforGreece (1999).
Κατά το χρονικό διάστημα 1996-2011 ήταν βασικός συνεργάτης του γραφείου των Π. και Μ. Κουφόπουλου όπου είχε την ευκαιρία να επιμεληθεί την εκπόνηση δεκάδων μελετών αποκατάστασης και ανάδειξης μνημείων διαφόρων εποχών, κυρίως στο Άγιο Όρος και στο Όρος Σινά. Από το 2011 έως το 2015 εργάστηκε στο έργο αποκατάστασης του Παρθενώνα όπου ετοίμασε μελέτες για τον αντιθηματικό τοίχο του δυτικού αετώματος, την οροφή του δυτικού πτερού και τον βόρειο τοίχο.
Από τις αρχές του 2016 εργάστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας Πύλης στον Πειραιά όπου ετοίμασε τη μελέτη αποκατάστασης του νότιου προμαχώνα και τη μελέτη εφαρμογής για τη συνολική διαμόρφωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι από τα ελάχιστα projects αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που παραδόθηκε σε εύλογο χρόνο (στην πραγματικότητα πιο γρήγορα από ότι περίμεναν οι υπεύθυνοι), δείχνοντας έτσι τον «δρόμο» για το πως θα πρέπει να κινούνται και να συνεργάζονται αρμόδοι φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση με την αρχαιολογική υπηρεσία, ώστε οι ουκ ολίγοι αρχαιολογικοί χώροι του Πειραιά να αναδεικνύονται έγκαιρα και να είναι λειτουργικοί προς όφελος της πόλης και των πολιτών.

eep logo