Αντίο σε ένα ευπατρίδη Πρόεδρο...

1 stefanopoulos

Ήταν κάπου στα 1990-91, όταν στον τέταρτο όροφο του Δημαρχείου Πειραιά, ύστερα από έναν σχεδόν δαιδαλώδη διάδρομο, εμφανίστηκε στο γραφείο και στο στούντιο του Καναλιού-1 ο Κωστής Στεφανόπουλος, αναζητώντας δύο νεαρούς δημοσιογράφους που τον είχαν καλεσμένο στην εκπομπή τους, με τον μάλλον προκλητικό τίτλο «Να ανακριθούν οι συνήθεις ύποπτοι»!

Ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της ΔΗΑΝΑ τότε, αντιμετώπισε γτον Νότη Ανανιάδη και την Μαρία Γεωργίου, τους νεαρούς τότε δημοσιογράφους που παρουσίαζαν την εκπομπή, με μια πηγαία ευγένεια και ένα καλωσυνάτο χαμόγελο. Αν και, όπως θυμούνται, σχολίαζαν αργότερα πως η φημισμένη ρητορική του δεινότητα και ο ρυθμός πολυβόλου με τον οποίο μιλούσε, μάλλον «αντιραδιοφωνικός» ήταν ή, τουλάχιστον, δυσχέραινε το ρυθμό που οι ίδιοι είχαν στην εκπομπή τους.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν ο μόνος πολιτικός της συντηρητικής παράταξης που δεν υπερψήφισε την παραπαμπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά στήριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1991 (μέσω του βουλευτή του Κατσίκη), έμεινε ο ίδιος εκτός Βουλής, αλλά με σταθερές αξίες και αρχές, προτάθηκε από τον Αντώνη Σαμαρα, πρόταση που έγινε δεκτή από τον Ανδρέα Παπανδρέου και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1995, για να επανεκλεγεί το 2000 και προσφώνησε το 1999 τον τότε Πρόδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον σε εκείνη την επίσκεψή του στην Αθήνα, με μια ιστορική ομιλία – καμιά σχέση με τα «μη λησμονάτε τη χώρα μου». Ένας ξεχωριστός πολιτικός, ένας ευπατρίδης Πρόεδρος.

eep logo