Το «σινιάλο» του Αζερμπαϊτζάν

1 liberty oloi

Σχεδόν ολόκληρη η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα (ξεχωριστή παρουσία της Προέδρου της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά Ειρήνης Νταϊφά, του Γ.Ξηραδάκη της XRTC και του Αντώνη Στελλιάτου από τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών θαλαμηγών) ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, η οποία οργάνωσε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση παραγόντων της ναυτιλίας και επιχειρηματιών της χώρας τους το βράδυ της Τρίτης στο πλωτό μουσείο Liberty, στο λιμάνι του Πειραιά (φωτο Γιώργου Χριστάκη).

Η οικονομία του Αζερμπαϊτζάν παρουσιάζει ίσως τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως, κυρίως χάρη στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει η χώρα. Και από αυτή την άποψη είναι φυσιολογικό να απευθύνεται για συνεργασία στη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως.

Ήταν άλλωστε χαρακτηριστική μια αποστροφή του χαιρετισμού που απηύθυνε στους καλεσμένους εκ μέρους της ΕΕΕ ο Πάνος Λασκαρίδης. Είπε μεταξύ άλλων ότι για πολλά χρόνια ακουγόταν η πρόβλεψη πως η Κίνα ως ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη θα εκτοπίσει από τις πρώτες θέσεις της σχετικής κλίμακας τον ελληνικό εφοπλισμό. Όταν μάλιστα ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση και λίγο αργότερα χτυπήθηκε συθέμελα η ελληνική οικονομία, πολλοί πίστεψαν ότι ήρθε η ώρα του τέλους της ελληνικής ναυτιλίας. Λοιπόν, υπογράμμισε ο Π.Λασκαρίδης, από το 2009, στα χρόνια δηλαδή της κρίσης, η απόσταση στη ναυτιλία μεταξύ Ελλάδας-Κίνας, όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αντίθετα διευρύνθηκε!

Πως να μην θέλουν μετά οι Αζέροι την συνεργασία του ελληνικού εφοπλισμού...

eep logo