Οι «Παραπεταμένοι» στα Βοτσαλάκια!

parapetamenoi

Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Σπύρος Γκούμας και το μουσικό σχήμα «Παραπεταμένοι» θα ερμηνεύσουν ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια αφιερωμένα στον Πειραιά.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις «Ημέρες θάλασσας 2017». Την Τετάρτη 24 Μαΐου στις 9 το βραδυ, στα Βοτσαλάκια, στην Καστέλλα.

Ο Πειραιάς δεν είναι ένα απλό λιμάνι. Είναι ένα σημαντικό πέρασμα που συνεχώς μεταβάλλεται αφομοιώνοντας όλα τα στοιχεία των αλλαγών και των ανακατατάξεων που συντελούνται.

Χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται από όλες τις κοινωνικές τάξεις σαν σημείο αναφοράς, είναι δηλαδή όντως ένα λιμάνι, αλλά με πολύ ευρεία διάσταση: κοινωνική, εμπορική, πολιτισμική.

Από αυτό το λιμάνι του Πειραιά σαλπάρισαν τα πρώτα αυτά τραγούδια, που σιγά σιγά πλήθαιναν και δημιούργησαν ένα ρεύμα δυνατό, που βοήθησε να φουντώσει ένας ζωντανός λαϊκός πολιτισμός.

Mία γνήσια λαϊκή δημιουργία που προήλθε από τη σύντηξη της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής μουσικής, του πολυσυλλεκτικού σμυρναίικου μινόρε και των μοναχικών μουρμούρικων του πειραιώτικου περιθωρίου.

Η κοινωνική αδικία, η φτώχεια, η αρρώστια, η προσφυγιά, η περιπέτεια, ο έρωτας, αποτελούν τη βιωματική εμπειρία των δημιουργών του ρεμπέτικου αυτού κινήματος.

Σαν ένα ελάχιστο φόρο τιμής γίνεται μια προσπάθεια ανίχνευσης αποτυπωμάτων που άφησαν οι ρεμπέτες και η μουσική τους στις γειτονιές του Πειραιά.

Παίζουν οι μουσικοί:

Σπύρος Γκούμας (μπουζούκι-τραγούδι)

Γιώργος Χαρατσής (μπουζούκι-τραγούδι)

Κώστας Τρυφωνόπουλος (κιθάρα-τραγούδι)

Σοφία Κονταράτου (τραγούδι-κρουστά)

Φωτεινή Καράμπαμπα (μπαγλαμά)

Γιώργος Μακρής (κιθάρα-τραγούδι)