Το Σωματικό Θέατρο «κάνει στάση» στον Πειραιά!

somatiko theatro peiraia

Όταν η κίνηση συνδυάζεται με τις εικαστικές τέχνες και το φυσικό περιβάλλον

Τι συμβαίνει όταν η κίνηση συνδυάζεται με τις εικαστικές τέχνες και το φυσικό περιβάλλον; Πως ζωντανεύουν αντικείμενα και ήχοι; Οι λέξεις και τα χρώματα ποια παιχνίδια ξεκινούν; Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν στο εργαστήρι «Σωματικό Θέατρο» που διοργανώνει ο Πολυχώρος «Σώμα και Φως» (Ακτή Μουτσοπούλου 37) στον Πειραιά.
Στο εργαστήρι που θα ξεκινήσει στις 5 Οκτωβρίου, η Καλλιόπη Κουτροπούλου (ηθοποιός) θα παροτρύνει τους συμμετέχοντες να αναμετρηθούν με την κίνηση και να προσεγγίσουν τις σύγχρονες θεωρίες του χορού. Ταυτόχρονα θα διαπιστώσουν ότι ενώ κινούμαστε βλέποντας και νιώθοντας τον κόσμο, ο κόσμος μεταβάλλεται και αυτός στην επιρροή της κίνησής μας.
Παράλληλα θα μελετήσουν τη δυνατότητα και τη δυναμική του σώματός τους να αντιδρά στους ήχους, στα συναισθήματά του, να κινείται στον χώρο παράλληλα με την χρήση λόγου, αντικειμένων και ήχων. Με αυτό τον τρόπο, καλλιεργούν την ικανότητα να αφουγκράζονται, να διαβάζουν τις εσωτερικές διαδρομές της κίνησης στο σώμα τους και να τις αποτυπώνουν στο εξωτερικό περιβάλλον. Εξερευνώντας αρχικά την πιο μικρή κίνηση με τη λιγότερη ένταση, καταλήγουν να αναγνωρίζουν τη λειτουργία και την αποτύπωση της, μαθαίνουν πώς να την διαχειρίζονται και πειραματίζονται με τις διαφορετικές δυνατότητες στην ένταση και τη δυναμική της, τον χώρο και τον χρόνο, ώστε να καταλήξει ο κάθε ένας στην σύνθεση της δικής του κινησιολογικής παρτιτούρας.
H τεχνική των κινήσεων και η ανάλυσή τους συμπληρώνονται από προσεγγίσεις διαφόρων άλλων γνωστικών πεδίων, όπως η ψυχολογία, η φιλοσοφία, η ποίηση, όσο και μέσα από την χρήση φυσικών στοιχείων, υλικών, χρωμάτων, φώτων, ήχων και λέξεων.

Πιο συγκεκριμένα στο εργαστήριο μελετούνται οι παρακάτω τομείς:

  • Χώρος και σώμα
    (ανάλυση – βιωματικές ασκήσεις κίνησης με βάση τις θεωρίες των Kandinsky και Foucault σε σχέση με τον χώρο)
  • Χορεύοντας μέσα από τις εικαστικές τέχνες
    (κινησιολογικές ασκήσεις – χορογραφίες με βάση τα χρώματα και την ζωγραφική)
  • Σώμα των λέξεων
    (κίνηση μέσα από το σύστημα της γλώσσας – ψυχοδυναμικές θεωρίες)
  • Σώμα και ήχος
    (σχεδιασμός και χορογραφία βάσει του ακουστικού ινδάλματος)
  • Κίνηση και κινηματογράφος
    (κινησιολογικές ασκήσεις – χορογραφίες με βάση κινηματογραφικό υλικό)
    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του εργαστηρίου θα υπάρξει παραγωγή παράστασης βασισμένη στο υλικό που θα διαμορφωθεί κατά τη διάρκειά του, ενώ θα δοθεί και βεβαίωση παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες. Το εργαστήριο χωρίζεται στις 5 παραπάνω ενότητες οι οποίες είναι αλληλένδετες.

Λίγα λόγια για την Καλλιόπη Κουτροπούλου
Ηθοποιός, απόφοιτη του τμήματος Υποκριτικής της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης “Αθηναϊκή σκηνή”, με μετεκπαίδευση στην “Μελέτη της κίνησης μέσω εικαστικών τεχνών” (Διεθνής Σχολή Θεάτρου Jacque Lecoq, Παρίσι) και στην Μουσικοθεραπεία (Ωδείο Οπερα Αθηνών).Ιδρύτρια από το 2012 της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Καλειδοσκόπιο», όπου ασχολείται με την παραγωγή, σκηνοθεσία, χορογράφηση και παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων και projects για παιδιά, ενήλικες και άτομα με ειδικές δεξιότητες.Εισηγήτρια εργαστηρίων, με κύριο άξονα ενδιαφέροντος το θέατρο και την σωματικότητα αυτού, μέσα και από μουσικοθεραπευτικά πρότυπα. Έργα της έχουν ανέβει σε διάφορους χώρους στην Ελλάδα, ενώ κείμενα αυτών έχουν εκδοθεί.

«ΣΩΜΑ & ΦΩΣ», Εναλλακτικό γυμναστήριο- Πολυχώρος
Ακτή Μουτσοπούλου 37,Πειραιάς
Πληροφορίες – εγγραφές: 210 4297888

Ημέρα έναρξης: 5 Οκτωβρίου
Ώρες διεξαγωγής: 7.30μ.μ.-9.30 μ.μ.
Διάρκεια εργαστηρίου: Έως τέλη Μαϊου 2109

Κόστος συμμετοχής: 50€ , 40 € (άνεργοι, φοιτητές)
Το εργαστήρι απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω

eep logo