Σβήστηκε η «δικτατορία της selfie» του Tvboy

la dittatura del selfie Salvini

Το έργο τέχνης δρόμου, που διακωμωδούσε τον Ματέο Σαλβίνι, έμεινε σε τοίχο στο κέντρο της Ρώμης μόνο για λίγες ώρες

 

Ένα έργο τέχνης δρόμου που διακωμωδούσε τον ηγέτη της άκρας δεξιάς στην Ιταλία, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών της χώρας Ματέο Σαλβίνι, εμφανίστηκε στο κέντρο της Ρώμης χθες Παρασκευή και παρέμεινε σ' έναν τοίχο για λίγες ώρες, πριν σβηστεί από την αστυνομία.

Ο πίνακας La dittatura del selfie («Η δικτατορία της σέλφι») διακωμωδούσε την εικόνα του ισχυρού άνδρα που προβάλλει ο Σαλβίνι και την υπερδραστηριότητά του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Τον εικόνιζε να στέκει χαμογελαστός μπροστά σ' ένα μπαλκόνι, να τραβάει μια σέλφι υπό το παραξενεμένο βλέμμα μιας γάτας.

la dittatura del selfie Salvini

Η τοιχογραφία φιλοτεχνήθηκε στην Πιάτσα Βενέτσια, όπου βρισκόταν άλλοτε το γραφείο του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, από τον πασίγνωστο ιταλό καλλιτέχνη του δρόμου Tvboy, που τη διέδωσε μεταφορτώνοντας φωτογραφίες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram.

Τον πίνακα έσβησε λίγες ώρες αργότερα αστυνομικός με πολιτικά, όπως καταγράφει βίντεο που επίσης μεταφόρτωσε ο Tvboy.

Ο δημιουργός αρέσκεται να προκαλεί. Έχει απασχολήσει αρκετές φορές με τα έργα του: σε ένα από αυτά, ο Σαλβίνι φιλιέται στο στόμα με τον κυβερνητικό του εταίρο Λουίτζι ντι Μάγιο, έτερο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ηγέτη του Κινήματος Πέντε Αστέρων («αντισυστημικό»)· σε άλλη τοιχογραφία του, ο πάπας Φραγκίσκος παρουσιάζεται με κάπα σούπερμαν· σε άλλη, ο πάπας φιλιέται στο στόμα με τον Ντόναλντ Τραμπ -- ο καλλιτέχνης ταυτίζει τον αμερικανό πρόεδρο με τον εωσφόρο, προσθέτοντάς του κόκκινα κέρατα.

Η Λέγκα του Σαλβίνι αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές στην Ιταλία, που διεξάγονται την Κυριακή.