«Ανθρωπότητες» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

dimotiko theatro prooptikh

7 ημέρες, 7 βιβλικά κείμενα, 7 επικράτειες ανθρώπων

Οι «Ανθρωπότητες» διοργανώνονται από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, που κάνει άνοιγμα στην πόλη του Πειραιά με στόχο να διερευνήσει και να αναδείξει, μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις, το απόθεμα αξιών των ανθρώπων.

Μέσα σε επτά ημέρες, από τις 18 έως τις 25 Ιουνίου, επτά βιβλικά κείμενα περιγράφουν και συνδιαλέγονται με επτά επικράτειες ανθρώπων.. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών.


Τετάρτη 19 Ιουνίου
19:00
Στον Πύργο Πειραιά όπου φιλοξενούνται οι άστεγοι του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων
Θέμα: «Μοναξιά» − Η γενναιοδωρία του ανθρώπου που ζει ανέστιος
Δομή: Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων
Ομάδα: Άστεγοι του Πειραιά
Συντονιστής: Πέρης Μιχαηλίδης ηθοποιός - σκηνοθέτης

Πώς αισθάνονται, τι σκέφτονται για την έννοια της «οικίας» εκείνοι που την έχουν χάσει; Το έργο εστιάζει στην ανθρώπινη ανάγκη για ασφάλεια, φιλία, αλληλεγγύη, φροντίδα, όχι μόνο στην υλική τους έκφραση αλλά και στη συναισθηματική, με οδηγό το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (Κεφ. 11, «Η σοφία αποκαλύπτεται στους ταπεινούς»).

Ο Πέρης Μιχαηλίδης σημειώνει για τη συγκεκριμένη δράση: «Μοναξιά» δράση αφιερωμένη στη γενναιοδωρία του ανθρώπου που ζει ανέστιος.
Τέσσερα πρόσωπα -δύο φιλοξενούμενοι του υπνωτηρίου της δομής φιλοξενίας αστέγων του ομίλου της Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων, και δύο πωλητές του περιοδικού δρόμου «Σχεδία»-, διηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες σε τέσσερα διαφορετικά υπνωτήρια.
Στόχος της παρουσίασης είναι να υποδειχθεί, μέσα από τις διηγήσεις, η ανθρώπινη ανάγκη για ασφάλεια, φιλία, αλληλεγγύη, φροντίδα, όχι μόνο στην υλική τους έκφραση αλλά επίσης και από τη συναισθηματική τους αξία.
Δελτία Εισόδου από τα εκδοτήρια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραία (τηλ. 210 41443310).

anthropothtes dithepi

Πέμπτη 20 Ιουνίου
(2η ΥΠΕ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ) /Πλατεία Τερψιθέας / 20:00
«Τροφή» − Η ιστορία αποτυπωμένη στα δόντια της εργατικής τάξης
Δομή: Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά
Ομάδα: Κινητές δομές οδοντιατρικής φροντίδας στον Πειραιά

Βασισμένη σε επιδημιολογικές μελέτες, μαρτυρίες επαγγελματιών, διηγήσεις περιστατικών από την πρόσφατη κοινωνικό-οικονομική ιστορία γύρω από τη στοματική υγεία, με τη συνδρομή μιας κινητής ομάδας οδοντιατρικής φροντίδας και με οδηγό ένα βιβλικό απόσπασμα από τον Εκκλησιαστή (Κεφ. 11, «Η επιμονή της ζωής»), η παράσταση υπογραμμίζει τον διαρκή αγώνα για κοινωνική πρόοδο.
Συνεργάτες Μαρία Κουλούρη - Λευτέρης Παπακώστας

 

Παρασκευή 21 Ιουνίου
(«ΠΥΞΙΔΑ» ΦΟΡΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ) / 12:00
«Βοήθεια» − Η προσπάθεια για επικοινωνία μέσα από την ομίχλη της ψυχικής ασθένειας
Δομή: «Πυξίδα», φορέας ψυχικής και κοινωνικής υποστήριξης
Ομάδα: Οικότροφοι ψυχικά ασθενείς

Επίσκεψη στους χώρους της «Πυξίδας», κατά τη διάρκεια της οποίας οι οικότροφοι ασθενείς παρουσιάζουν επιστολές προς προσφιλή τους πρόσωπα. Μέσω των επιστολών, οι ασθενείς επιχειρούν να επικοινωνήσουν διασχίζοντας την «ομίχλη» της ψυχικής ασθένειας, καθώς και να μεταδώσουν τη δική τους –προσωπική– εικόνα του κόσμου, ως μέσο για την αποδοχή του «άλλου». Η δράση συνδιαλέγεται με βιβλικό απόσπασμα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (Κεφ. 13, 14, «Το θάρρος να αντικρίζεις τον άλλον»).
Συνεργάτες Χρήστος Χρυσόπουλος – Δανάη Παπουτσή


Σάββατο 22 Ιουνίου
(ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ) / 12:00
«Χαρά» − Η χαρά των παιδιών στους δρόμους της πόλης
Δομή: Καλός Ποιμένας - Στέγη Ανηλίκων Πειραιά
Ομάδα: Οικότροφοι ανήλικοι

Μια γιορτή με τη μορφή πομπής στους δρόμους του Πειραιά, σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Θεατρικό Εργαστήρι του Πειραϊκού Συνδέσμου και μαθητές από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Δραπετσώνας. Με αφετηρία το βιβλικό απόσπασμα «Τα παιδιά γνωρίζουν το πρόσωπο του Θεού» από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (Κεφ. 18), τα παιδιά προσκαλούν τους διαβάτες να μοιραστούν τη νεανικότητα της αυθόρμητης χαράς με τη δράση να καταλήγει στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Συνεργάτες: Ομάδα Coeval: Άννα Δανέζη - Κων.να Βισβιροπούλου

Κυριακή 23 Ιουνίου
( ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ) / 20:00
«Καρτερία» − Η ζωή και η αντοχή της, διαμέσου του χρόνου, στις εργατικές πολυκατοικίες
Δομή: Εργατικές πολυκατοικίες της Κοκκινιάς
Ομάδα: Ένοικοι διαμερισμάτων

Περφόρμανς στον χώρο των εργατικών πολυκατοικιών της Κοκκινιάς. Προσωπικές μαρτυρίες των κατοίκων μπλέκονται με αγαπημένα μουσικά κομμάτια για την ιστορία της περιοχής, και σε διάλογο με το Βιβλίο του Ιώβ (Κεφ. 13, «Η καρτερία του Ιώβ») μιλούν για την ανθρώπινη επιμονή στην αναζήτηση της ευτυχίας.
Συνεργάτες Καλλιόπη Παναγιωτίδου – Μαρίνα Κανελλοπούλου

Δευτέρα 24 Ιουνίου
(ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ) / 19:30
«Αγάπη» - Η φιλία και η αδελφοσύνη των παιδιών που ζουν κάτω από την ίδια στέγη
Δομή: Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας
Ομάδα: Φιλοξενούμενα παιδιά

Με οδηγό τη «Δύναμη της αγάπης», από τη γνωστή Α΄ Επιστολή προς Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου, οργανώνεται στο Χατζηκυριάκειο ένα γεύμα με οικοδεσπότες τα παιδιά. Η προσφορά, η φροντίδα και η ανταπόδοση είναι τα βασικά συστατικά αυτού του βιωματικού καλλιτεχνικού δρώμενου.
Συνεργάτες Γεράσιμος Δεστούνης – Βίλμα Ανδριώτη

Οι Ανθρωπότητες ολοκληρώνονται την
Τρίτη 25 Ιουνίου
(ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ) /11:00
«Γιορτή» - Όλες οι δράσεις του προγράμματος Ανθρωπότητες συναντιούνται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Με την παρουσία συμμετεχόντων, ηχογραφήσεις, βίντεο, αναγνώσεις, παιχνίδι παρουσιάζονται σ’ ένα πλαίσιο «γιορτής», χωρίς βαρυσήμαντες χειρονομίες. Η επιμέλεια είναι του σκηνοθέτη και χορογράφου Παρασκευά Τερεζάκη.


Σημείωμα του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΘΠ Νίκου Διαμαντή για τις Ανθρωπότητες
To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μεριμνά για τον άνθρωπο ο οποίος παραμένει στο επίκεντρο των αναζητήσεων του. Με τις «Ανθρωπότητες» - οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο «Άνοιγμα στην πόλη – Πειραιάς», επιστρέφουμε στην υπενθύμιση -μετά τους κύκλους Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες και Άτλας- ενός ουμανιστικού ιδεώδους, το οποίο παραμένει «φυλαγμένο» στις ανθρώπινες κοινότητες. Γιατί η τέχνη οφείλει να υπερασπίζεται και να διατυπώνει κάθε φορά εκ νέου τις ανθρώπινες αξίες, ως θεμέλια του προσωπικού αλλά και του συλλογικού ανθρώπινου βίου.

 

Pin It