«Προς τη Σελήνη»

laurie andreson installation

Διευρυμένη πραγματικότητα από τη Laurie Anderson (video)

Με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ημέρα που ο άνθρωπος περπάτησε σε αστρικό σώμα εκτός της Γης, το κοινό μπορεί να ταξιδέψει στο απώτερο διάστημα με το έργο διευρυμένης πραγματικότητας της Λόρι Άντερσον (Laurie Anderson) «Προς τη Σελήνη».

Το έργο -η πρωτοπόρα Αμερικανή καλλιτέχνης το εξέλιξε από κοινού με τον Ταϊβανέζο καλλιτέχνη Χσιν-Τσιέν Χουάνγκ- παρουσιάζει μια φανταστική εικόνα του δορυφόρου της Γης, χρησιμοποιώντας μια συγχώνευση εικόνων και μεταφορών από την ελληνική μυθολογία, τη λογοτεχνία, την επιστήμη, τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και τη σύγχρονη πολιτική κατάσταση. Το αποτέλεσμα είναι ένα 15λεπτο ταξίδι στο οποίο περιλαμβάνονται αστερισμοί με σχήμα βιολογικών οργανισμών που έχουν εκλείψει και λέξεις όπως «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» που σχηματίζονται ανάμεσα στα αστέρια. Οι θεατές ταξιδεύουν ανάμεσα σε δεινοσαύρους που μεταμορφώνονται σε κάντιλακ. Κάποια στιγμή, η Σελήνη παρουσιάζεται σαν μια δυστοπική χωματερή πλαστικών απορριμμάτων και πυρηνικών αποβλήτων. Το «Προς τη Σελήνη», με τα άστρα να εκρήγνυνται, καταλήγει σε ένα θέαμα με πυροτεχνήματα, αλλά μόνον αφού το εικονικό σώμα του θεατή-αστροναύτη χαθεί, περιστρεφόμενο, μέσα στα βάθη του διαστήματος. 

«Αυτό που οι άνθρωποι μπορούν και δεν μπορούν να κάνουν στον φυσικό κόσμο, είναι ένα από τα θέματα του "Προς τη Σελήνη"» εξηγεί η Λόρι Άντρεσον. «Το έργο είναι αφιερωμένο στον παλαιό Κινέζο ζωγράφο ο οποίος φιλοτέχνησε ένα τεράστιο κάθετο τοπίο - τη ζωγραφιά ενός βουνού με συστάδες πεύκων, έναν ανηφορικό δρόμο που περιελίσσεται προς την κορφή, καταρράκτες, μικροσκοπικές φιγούρες αναβατών που στηρίζονται σε μπαστούνια, καλύβες από μπαμπού με αχυροσκεπές, και ψαράδες να ρίχνουν τα δίχτυα τους στη θάλασσα που είναι στα πόδια του βουνού. Η ζωγραφιά ήταν περίτεχνη και του πήρε πολλά χρόνια να την ολοκληρώσει. Όταν επιτέλους ολοκλήρωσε το έργο, μπήκε μέσα σ' αυτό. Αυτό στοχεύουμε να κάνουμε με το "Προς τη Σελήνη", να επιτρέψουμε στον θεατή να μπει, στην κυριολεξία, μέσα σε ένα έργο τέχνης». 

Στην πρεμιέρα του στη Μεγάλη Βρετανία, το «Προς τη Σελήνη» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Μάντσεστερ.

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ