Mε άρωμα ναυτιλίας...

michas ploio

Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μίχα

Συχνά οι μνήμες του αποτυπώνονται στις συνθέσεις όπου συναντάμε τους επιβλητικούς όγκους μεγάλων πλοίων να συνδιαλέγονται με τους παραδοσιακούς κυκλαδίτικους οικισμούς

Τη νέα του έκθεση εγκαινιάσει στις 18 Φεβρουαρίου 2020 ο Γιάννης Μίχας. Στη νέα εικαστική του αναζήτηση έχει αντλήσει την εμπνευστή του από τα πλοία, τις λιμενογραφίες που άλλοτε αποτυπώνουν τον ανθρώπινο μόχθο και άλλοτε εστιάζουν στη σιωπηλή παρουσία των προσαραγμένων πλοίων.

Συχνά οι μνήμες του αποτυπώνονται στις συνθέσεις, όπου συναντάμε τους επιβλητικούς όγκους μεγάλων πλοίων να συνδιαλέγονται με τους παραδοσιακούς κυκλαδίτικους οικισμούς.

Η θεματική του κινείται με άνεση ανάμεσα στη ρεαλιστική αφετηρία και τις κυβιστικές διατυπώσεις, όπου η αυστηρή διαύγεια του περιεχομένου, ταυτίζεται με το παράδοξο στη σύνθεση, καθαρά στοιχεία ελληνικής ιδιοσυγκρασίας.

Είναι τακτικό μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας από το 1986.

H Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν, Δρ. Ιστορικός της Τέχνης – Τεχνοκριτικός, Officier des Arts et Lettres έγραψε, μεταξύ άλλων, για το έργο του:

«Με κύριες εμπνεύσεις τα καράβια, τα λιμάνια, τα κυκλαδίτικα τοπία, ο Γ. Μίχας κατορθώνει, πάντοτε, να ανανεώνεται εκ των ένδον, δίχως να παλινδρομεί ή να απειθεί στα δομικά στοιχεία της εικαστικής του προσωπικότητας. Προσωπικότητα, που πέρα από το μεγάλο ταλέντο στην εικαστική έκφραση, χαρακτηρίζεται από ένα συμπαγές και άρρηκτο έρμα. Γνώρισμα που προφυλάσσει τον Γ. Μίχα από τις παγκοσμιοποιημένες σειρήνες των διαφόρων περαστικών και επιδερμικών συρμών. Όσες φορές και αν κοιτάξει κανείς τα έργα μα και την αίγλη ενός μικρόκοσμου ενεργοποιημένου του σημαντικού καλλιτέχνη Γιάννη Μίχα θα έχει την αίσθηση ότι, ολοένα, κάτι καινούργιο ανακαλύπτει.

Κάτι που είναι, ανέκαθεν, χαρισματικά συνδεδεμένο με αυτό, καθαυτό, το DNA του άξιου καλλιτέχνη. Ενεργοποιημένος, ο χρωστήρας του μέσα από το αυθεντικό πάθος που τρέφει ο άξιος δημιουργός για την τέχνη, δεν ανανεώνει συνεχώς μόνον οπτικά την επικοινωνία με τον θεατή. Την ανανεώνει και πνευματικά και ψυχικά ώστε, κάθε φορά, να συντελείται μια υπέρβαση.

...Εκφράζοντας αυτήν, ακριβώς, την Ιδέα της Ατέρμονος Πνοής, τα έργα του Γιάννη Μίχα επιβεβαιώνουν για τον χαρισματικό δημιουργό, τον χαρακτηρισμό του σημαντικού - με διεθνή κριτήρια – καλλιτέχνη».

Συνοδεύοντας τα έργα του με δικές του λέξεις, μάς εισάγει ο ίδιος με τον ποιητικό του λόγο στην κατανόηση της σκέψης και της τέχνης του.

protothema.gr

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ