"Το Χαμένο Κείμενο"

to xameno keimeno

Βίντεο-περιήγηση (video walk) στο Επιγραφικό Μουσείο

 Η διαδραστική βίντεο-περιήγηση (video walk) της εικαστικού Νίνας Παππά με τίτλο "Το Χαμένο Κείμενο", εξακολουθεί να προσφέρεται στο Επιγραφικό Μουσείο.

«Στη βίντεο-περιήγηση, το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου περιγράφει την καθημερινότητά του και μας ξεναγεί σε αίθουσες για το κοινό. Οι ερευνητές μάς ξεναγούν στους προσωπικούς τους χώρους, ακούμε τις ιστορίες τους, παρατηρούμε τα αντικείμενα, τους φακέλους, τα βιβλία τους, ανοίγουμε τα σημειωματάριά τους με τις αντιγραφές των χαραγμένων λέξεων, τις σβησμένες συλλαβές, τις ρωγμές που μοιάζουν γράμματα και τις ιδιόχειρες σημειώσεις τους για τις πιθανές ερμηνείες μίας αλλοιωμένης λέξης. Στις φθαρμένες πέτρες, η αποκρυπτογράφηση των σβησμένων κειμένων, συχνά μετατρέπεται σε μία εκστατική διαδικασία που απαιτεί κατάλληλες προσωπικότητες για να ολοκληρωθεί», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Μουσείου.

Με το video walk, ο επισκέπτης θα γνωρίσει τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τα εκθέματα, θα κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους εκείνοι αφοσιώνονται στα χαραγμένα κείμενα και θα ξανακοιτάξει τους πέτρινους όγκους με την ανοίκεια γλώσσα, αναγνωρίζοντας την ιστορία τους. Το έργο έχει ως αφετηρία την πρακτική των site-specific εικαστικών παρεμβάσεων, την παράδοση του ντοκιμαντέρ και την αισθητηριακή δυναμική των τεχνικών της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Είναι η πρώτη φορά που ένα ανάλογο έργο πραγματοποιείται σε ελληνικό μουσείο.

"Το Χαμένο Κείμενο" έγινε με τη συνεργασία του επιστημονικού προσωπικού του Επιγραφικού Μουσείου, της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Κέντρου Sara B. Aleshire για τη Μελέτη της Ελληνικής Επιγραφικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley, και των Αρχείων Επιγραφικής I.G. στην Ακαδημία Επιστημών Βερολίνου-Βραδεμβούργου. Παράλληλα, υποστηρίχθηκε χορηγικά από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη. Την παραγωγή συντόνισε η Delta Pi.

"Το Χαμένο Κείμενο" έχει διάρκεια 40 λεπτά. Το Video Walk με tablet παραλαμβάνεται από τους επισκέπτες στην υποδοχή του Επιγραφικού Μουσείου (Τοσίτσα 1, Αθήνα) ως τις 31/3.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo