Διεθνές Φεστιβάλ «Άγγελος Σικελιανός» σε Σαλαμίνα και Λευκάδα

Salamis Selinia Theatre

Στο πλαίσιο των «Ημέρων Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Ολοκληρώνονται το Σεπτέμβριο στη Σαλαμίνα και τη Λευκάδα οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ «Άγγελος Σικελιανός» στο πλαίσιο του κύκλου «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από το θάνατο του ποιητή Άγγελου Σικελιανού (1884-1951).

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 διεξάγονται σε πέντε περιοχές όπου έζησε και έδρασε ο ποιητής: Δελφούς, Συκιά, Λευκάδα, Σαλαμίνα και Αθήνα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στόχος είναι ο νέος αυτός θεσμός να γίνει ένα Διεθνές Πνευματικό Φόρουμ.
Οι δράσεις αφιερώνονται στον Άγγελο Σικελιανό και το έργο του, ενώ προσεγγίζουν και τον καθοριστικό ρόλο της συζύγου του Εύας Πάλμερ στο κοινό όραμά τους για τις Δελφικές Εορτές.

Οι εκδηλώσεις στην Σαλαμίνα θα πραγματοποιηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου στο Πέτρινο Θεατράκι Σεληνίων με τη συμμετοχή του Δήμου (δείτε παρακάτω), ενώ η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει στην Λευκάδα στις 23-25 Σεπτεμβρίου: στις 24/9 θα πραγματοποιηθεί θεατρική παράσταση του Λευκαδίτη Γιάννη Φαλκώνη που διατρέχει τη ζωή, το όραμα και το έργο του Άγγελου Σικελιανού (Κηποθέατρο του Μουσείου Άγγελος Σικελιανός), στις 25/9 συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας (Κάστρο της Αγίας Μαύρας), ενώ και τις τρεις ημέρες θα «τρέχει» η δράση «Ηχοτοπία», βασισμένη στο έργο του Άγγελου Σικελιανού από φοιτητές του Εργαστηρίου Ακουστικής Μουσικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, στο Μουσείο Άγγελος Σικελιανός. Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της Σαλαμίνας:

ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021
Πέτρινο Θεατράκι Σεληνίων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

20:30-20:45
- Χαιρετισμός: Γιώργος Παναγόπουλος, Δήμαρχος Σαλαμίνας
- Ομιλία «Άγγελος Σικελιανός: Συνομιλώντας με το παρελθόν – Το αποτύπωμά του σήμερα», Ελένη Μπίλλια, Φιλόλογος, Πρόεδρος Βιβλιοθήκης – Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας

20:45-20:55
Απαγγελία ποιήματος του Άγγελου Σικελιανού «Στο έρμο χωράφι εκεί στη Σαλαμίνα», Τζωρτζίνα Κώνστα, Ηθοποιός

20:55-21:15
Ομιλία «Η Σαλαμίνα μέσα από την ποιητική ματιά του Άγγελου Σικελιανού: ο ποιητής και οι άνθρωποι του νησιού στα χρόνια της αθωότητας», Έλλη Κορρού-Λεμπέση, Δασκάλα-Φιλόλογος, ΜΑ Δημιουργικής Γραφής, Υπ. Δρ. Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.

21:15-21:30
Απαγγελία ποιημάτων του Άγγελου Σικελιανού «Γιατί βαθιά μου Δόξασα» και «Ω Χώματα της γης μου» με συνοδεία κλασικής κιθάρας
Συμμετέχουν:
Γιώργος Βάσσος: απαγγελία και κιθάρα
Ματθαίος Θεοδόσης: κιθάρα

21:30-21:45
- Προβολή βιντεοσκοπημένου υλικού
Φωτογραφίες από τη ζωή του ποιητή στη Σαλαμίνα και αναμνήσεις από την Μαρία Παπανικολάου, Εκπαιδευτικός
- Απαγγελία ποιήματος του Άγγελου Σικελιανού «Ύμνος του μεγάλου νόστου», Κωνσταντίνος Μαριδάκης, τέως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας Σαλαμίνος

21:45-22:15
Μουσικό Πρόγραμμα από σπουδαστές του Εθνικού Ωδείου (Παράρτημα Σαλαμίνας)
Η Δελφική Ιδέα που οραματίστηκε ο Άγγελος Σικελιανός παρουσιάζεται με μελωδίες του κόσμου από την Κούβα και τον Leo Brouwer στην Ελλάδα του Μίκη Θεοδωράκη και τον Fransisco Tarrega της Ισπανίας στον Μάνο Χατζιδάκι... αλλά και στον ίδιο τον Σικελιανό με δύο μελοποιημένα ποιήματα...

Συμμετέχουν:
• Μιχάλης Θεοδόσης (κλασική κιθάρα)
- Leo Brouwer: “Danza Antiplano”
- Μίκη Θεοδωράκη – Γιώργου Σεφέρη: «Το περιγιάλι»
• Γιώργος Καραβάνας (κλασική κιθάρα)
- Fransisco Tarrega: “Capricio Arabe”
- Μάνου Χατζιδάκι: «Τ΄ αστέρι του Βοριά»
• Αναστασία Βασιλείου (τραγούδι) & Ματθαίος Θεοδόσης (κιθάρα)
- Μάνου Χατζιδάκι: «Τα παιδιά κάτω στον κάμπο», «Τώρα που πας στην ξενιτιά»

22:15-23:00
Σε συνεργασία με την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος (Παράρτημα Σαλαμίνας)
o Παρατήρηση των Πλανητών Δία και Κρόνου και άλλων ουράνιων αντικειμένων
o Ουρανογραφική περιήγηση στους αστερισμούς της βραδιάς με στοιχεία μυθολογίας τους
o Έκθεση αστροφωτογραφίας με φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από τη Σαλαμίνα

Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Παράρτημα Σαλαμίνας της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος, το οποίο ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια με σκοπό την διάδοση της επιστήμης της Αστρονομίας, τη διάχυση και τη δημόσια κατανόησή της, μέσω παρατηρησιακών, εκπαιδευτικών & κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

Ο Άγγελος Σικελιανός (1884-1951), ποιητής, συγγραφέας και δραματουργός, υπήρξε μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές της πνευματικής ζωής της χώρας μας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα.
Τιμήθηκε με πέντε υποψηφιότητες για Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Παρά τη φήμη και την αναγνώρισή του, στο τέλος της ζωής του πάλεψε με τη φτώχεια και τις αρρώστιες. Πέθανε στις 19 Ιουνίου 1951.

Ανατρέχοντας στο έργο και την προσφορά του Άγγελου Σικελιανού στην περιοχή των Δελφών (Δελφική Ιδέα, Δελφικές Εορτές) και θεωρώντας ότι του οφείλεται όχι απλώς ένα αφιέρωμα μνήμης, αλλά κυρίως η διαιώνιση της μεγάλης πνευματικής παρακαταθήκης του, εγκαινιάζεται φέτος ένας μόνιμος θεσμός, που θα προάγει τη σύγχρονη Δελφική Ιδέα και θα αποτελέσει σημείο συνάντησης ανθρώπων του πνεύματος από όλα τα μέρη της γης: Οι «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Σε αυτό το πλαίσιο για το 2021 εντάσσεται το Διεθνές Φεστιβάλ Άγγελος Σικελιανός.