Synesthesia στο Φουαγιέ!

Alfonso Tsafoulia 6

Μια πολυαισθητηριακή, διαδραστική εγκατάσταση των Severino Alfonso και Λουκίας Τσαφούλια

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, την περίοδο των εορτών, φιλοξενεί την εικαστική εγκατάσταση, Synesthesia (συναισθησία), που ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά την παρουσίασή της στο European Cultural Center στο πλαίσιο της 17ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία 2021.

Η Synesthesia είναι ένας ατμοσφαιρικός χώρος που αλληλεπιδρά εικονικά και αισθητηριακά με το ανθρώπινο σώμα, μέσω οπτικών και ηχητικών εφέ, προσκαλώντας το θεατή να συμμετάσχει σε ένα “παιχνίδι” περιέργειας.
Διερευνά τις σχέσεις ανθρώπου, μηχανής και περιβάλλοντος, εστιάζοντας στο ερώτημα: τι σημαίνει να ζούμε ανάμεσα σε μηχανές που συνομιλούν και ανοίγει ένα διάλογο για τις δυνατότητες κριτικής στις νέες προσεγγίσεις διαδραστικών χώρων, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες τόσο για ιστορικό προβληματισμό όσο και για σκέψη σχετικά με την αυξανόμενη χρήση υπολογιστών, αισθητήρων και αυτοματοποιημένων αντικειμένων στην καθημερινή ζωή.

Alfonso Tsafoulia 10

Ως όρος, η «συναισθησία» χρησιμοποιείται συμβολικά, με σκοπό την εξερεύνηση της έννοιας του τόπου συνδυάζοντας όραση, αίσθηση, κίνηση, αφή, μνήμη και αντίληψη. Η εγκατάσταση λειτουργεί ως τρισδιάστατος κινηματογράφος, με κεντρικό στοιχείο έναν κόμβο πολλαπλών προβολών σε σχήμα υφασμάτινης παραμορφωμένης σφαίρας.

Εκτός της Βενετίας έχει εκτεθεί και στη Hot Bed Gallery στη Philadelphia, USA.

Alfonso Tsafoulia 2 PICTURE BY ORLANDO SAVERINO LOEB

Ο Severino Alfonso και η Λουκία Τσαφούλια είναι αρχιτέκτονες, εκπαιδευτικοί και ερευνητές. Είναι ιδρυτές τουPLBstudioκαι επίκουροι καθηγητές στο ΠανεπιστήμιοThomas Jeffersonόπου συνδιευθύνουν το Εργαστήριο Συναισθητικής Έρευνας και Σχεδιασμού (Synestheticresearchanddesignlab). Έχουν διδάξει σταπανεπιστήμια :Barnard +Columbia Architecture, Pratt Institute, Parsons School of Design, New York Institute of Technology, the Spitzer School of Architecture, The City College of New York και στο New York City College of Technology. Έργα τους έχουν εκτεθεί σε διεθνείς εκθεσιακούς χώρους και έχουν παρουσιάσει το ερευνητικό τους έργο σε διεθνή συνέδρια και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος Advanced Architectural Design, Columbia University, NYC.
Υποστήριξη επικοινωνίας και επιμέλεια ελληνικών κείμενων του έργου παρέχουν οι Γιαννίκος Βασιλούλης και Εύη Σουγκάρα.

Εγκαίνια: Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021, στις 19:00
Διάρκεια: 17/12 έως 9/1/22, καθημερινά εκτός αργιών 10:00 με 22:00

eep logo