Δεκατρείς καλλιτέχνες συνομιλούν με το «Μονόγραμμα» του Ελύτη

tsimou monogramma elyth

Έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά ως τις 20 Φεβρουαρίου

Αν μη τι άλλο είναι μια πρόκληση: εικαστικές δημιουργίες πάνω στον καμβά της ποίησης. Δεκατρείς καλλιτέχνες συνομιλούν με τον Οδυσσέα Ελύτη. Έμπνευσή τους το «Μονόγραμμα».

Διαλέγονται με τις αιώνιες λέξεις του ποιητή και με το ες αεί της αγάπης, που ακόμα κι όταν πενθεί γιατί έχασε το μισό του «εμείς», υμνεί στο διηνεκές το «λουλούδι αυτό της καταιγίδας».

Τους φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29, Πειραιάς), στο κτίριο του Παλιού Ταχυδρομείου.

Στην ομαδική έκθεση με τίτλο «Έμπνευση από "Το Μονόγραμμα" του Οδυσσέα Ελύτη» μετέχουν με έργα τους οι Λίνα Αγούρου, Πηνελόπη Γεωργακοπούλου, Αριστείδης Ζηνέλης, Μαρία Θεοχάρη, Αντωνία Κανελλοπούλου, Ανέτα Κασαλιά, Δήμητρα Κουρουπάκη, Βασιλική Κωνσταντινίδου, Βίκυ Μουδήλου, Μαρουλία Στασινού, Αθηνά Σταύρου, Κυριακή Τζίμου, Διονυσία Χριστοδουλοπούλου.

Κάπου εκεί, στις εικαστικές δημιουργίες τους, ο θεατής θα δει αποτυπωμένες στιγμές της διαδρομής του έρωτα, όπως τη διανύει η ποίηση του χρωστήρα και ο χρωστήρας της ποίησης...

Και σίγουρα ο καθένας θα κάνει, εντός του, το δικό του ξεφύλλισμα στο «Μονόγραμμα». Ετσι κι αλλιώς το βλέμμα στην Τέχνη, σε όποια της μορφή, ανασυνθέτει ό,τι κινητοποιεί τις αισθήσεις - αρώματα στιγμών, ήχοι του μέλλοντος, αποτυπώματα αγώνων και αγωνιών, έρωτας, θάνατος, η αέναη κίνηση της «ανάσας» που δεν σβήνει...

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 20 Φεβρουαρίου 2016 (ώρες λειτουργίας 13:00-21:00, Τρίτη έως Σάββατο).

tovima.gr