«Το μερίδιο των αγγέλων» στο Cine σβούρα

To meridio ton aggelon

Την Aγγλική κωμωδία «Το μερίδιο των αγγέλων», σε σκηνοθεσία Κεν Λόουτς, με τους: Τζον Χένσοου, Πολ Μπράνιγκαν, Ρότζερ Άλαν, θα παρουσιάσει το Cine σβούρα την Τετάρτη 9 Μαρτίου στις 8.30 το βράδυ.

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο νεαρός Ρόμπι (Paul Brannigan). Αυτός μαζί με άλλα παραστρατημένα παιδιά βρίσκεται στο έδρανο του δικαστηρίου στην αρχή της ταινίας. Τελικά γλιτώνει τη φυλακή και καταδικάζεται σε καταναγκαστική κοινωνική εργασία. Στο μεταξύ, γίνεται πατέρας. Τα αδέλφια της φίλης του τον γρονθοκοπούν με σκοπό να τον απομακρύνουν από αυτή. Ο Ρόμπι μένει σε μια τρώγλη. Οι ευκαιρίες για να βρει δουλειά όλο και περιορίζονται ενώ τα βίαια επεισόδια περιθωριοποίησής του όλο και αυξάνονται.

Το εγκληματικό και σκοτεινό παρελθόν του συνοψίζεται πολύ εκφραστικά στο χαραγμένο του πρόσωπο με τις διάφορες ουλές. Με αυτό το παρουσιαστικό οι ευκαιρίες για επανένταξη περιορίζονται ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, στην κοινωνική εργασία κάνει κάποιες γνωριμίες καθοριστικές για τη ζωή του... Μια σειρά από κωμικά ευρήματα και διασκεδαστικά επεισόδια μετατρέπουν βαθμιαία την ταινία από τραγωδία σε κωμωδία. Το κοντράστ που δημιουργείται σε αισθητικό επίπεδο συνάδει άψογα με τη μετάβαση από το αδιέξοδο στη λύση των προβλημάτων, από τη στενοχώρια στη χαρά,
από το περιθώριο στην επανένταξη στην κοινωνία.

Ο σκηνοθέτης θεωρεί ότι η ανεργία αποτελεί ένα μέσο της κυρίαρχης τάξης «για να ασκήσει πειθαρχία στους εργαζόμενους» και ότι η βία, ο εθισμός και η εγκληματικότητα είναι αποτέλεσμα μια «προσχεδιασμένης διαδικασίας εξέλιξης .Με σκωτσέζικο χιούμορ για να ελαφρύνουν τη σοβαρότητα του θέματος, καταθέτουν ένα έργο συγκινητικό και διασκεδαστικό ταυτόχρονα γεμάτο επαναστατικότητα και ανθρωπισμό.


ΣΒΟΥΡΑ
Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος
Π. Τσαλδάρη 123 και Καισαρείας, Νίκαια
Νίκαια, Αττική 18450