Σπύρος Φωκάς: Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός

Ήταν 86 ετών.

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο αγαπημένος ηθοποιός Σπύρος Φωκάς.

Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λίλιαν.


Από την Πάτρα στο Χόλιγουντ
Ο Σπύρος Φωκάς ήταν Έλληνας ηθοποιός με αξιοσημείωτη καριέρα και στο εξωτερικό όπου συμμετείχε μέχρι και σε μεγάλες παραγωγές του Χόλιγουντ. Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου το 1937 και το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρουτσόπουλος Σπύρος. Ο πατέρας του ήταν ταξιδιωτικός πράκτορας και η μητέρα του καταγόταν από την Κέρκυρα. Η οικογένεια Φωκά ήρθε στην Αθήνα όταν ο ηθοποιός ήταν 9 ετών.

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη. Έζησε και εργάστηκε πολλά χρόνια στην Αμερική, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα. Ο Σπύρος Φωκάς έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα» και «Τσάι στη Σαχάρα», «Το διαμάντι του Νείλου». Η ταινία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η σταθμός για την διεθνή καριέρα του.

Είχε συμμετάσχει σε διεθνείς παραγωγές, όπως στις ταινίες «Όταν θέλει η γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στην μεγάλη Λάιζα Μινέλι και «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι, πλάι στην αξέχαστη Κατίνα Παξινού. Η μεγάλη διάκριση ήρθε με την εμφάνιση του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός Φίλου», όπου κέρδισε βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο.

Παντρεύτηκε τέσσερις φορές με τον πρώτο του γάμο να πραγματοποιείται όταν ήταν 21 χρονών και τον τελευταίο όταν ήταν 76. Σύμφωνα με δηλώσεις του δεν απέκτησε ποτέ παιδιά γιατί δεν του αρέσει ο κόσμος που ζει ο ίδιος και γι΄αυτό δεν θέλησε να υποχρεώσει κανένα παιδί να ζήσει σε αυτό τον κόσμο.

(Με πληροφορίες από protothema.gr)

 

eep logo