30 χρόνια «Κατράκειο» - 30 χρόνια Πολιτισμού

katrakeio

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του «Κατράκειου», ο Δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Nina Simone, Neville Brothers, Public Enemy, Goran Bregovic, Τσιτσάνης, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Παπάζογλου, Συμφωνική Ορχήστρα της Βενεζουέλας, Βέγγος, Παπαμιχαήλ, Καρακατσάνης, Διαμαντόπουλος, Συνοδινού, Καρέζη… και νεώτεροι όπως Αλεξίου, Γαλάνη, Παπακωνσταντίνου, Αρβανιτάκη, Νταλάρας, Κιμούλης, Πάριος, Μποφίλιου…
Και ο κατάλογος συνεχίζεται, μεγαλώνει, είναι ατελείωτος!
Συμπληρώνεται κυριολεκτικά με όλα τα σύγχρονα ονόματα του πολιτισμού, του θεάτρου και της μουσικής. Όποιον «σημαντικό» ή «διάσημο» και να βάλεις στο νου σου, είναι μέσα!
Μεγάλοι καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, ηθοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, συνθέτες, σκηνοθέτες, τίμησαν και συνεχίζουν να τιμούν με την παρουσία τους το μεγαλύτερο σύγχρονο θέατρο της χώρας!
Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα του σπουδαίου σκηνοθέτη Μίνωα Βολανάκη, το 1982. Χώμα από την Επίδαυρο, μεταφέρεται συμβολικά και μπαίνει στα θεμέλια. Μέσα από πολλές δυσκολίες, αλλαγές και αντιξοότητες, το έργο ολοκληρώνεται υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Νίκου Περδικάρη, με αυτεπιστασία του Δήμου, το 1986. Το «ώριμο τέκνο της ανάγκης», όπως λέει κι ο ποιητής, έχει «γεννηθεί»!
Το «ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ» θέατρο της Νίκαιας, συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια ζωής, με τη σημερινή του μορφή. Το πρώην λατομείο, ο «Κοκκινόβραχος», όπως λεγόταν τότε, έχει σήμερα το όνομα του Μάνου Κατράκη. Ο «Δον Κιχώτης», το οριχάλκινο άγαλμα του Μέμου Μακρή, δεσπόζει στην είσοδο, αφιερωμένο στο θεατρικό ρόλο που ερμήνευσε ο μεγάλος μας ηθοποιός το 1972.
Αυτή τη σπουδαία διαδρομή του θεάτρου, σκοπεύουμε να τιμήσουμε φέτος! Με πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις που θα αντιστοιχούν στην ιστορία, την προσφορά και τη δουλειά των ανθρώπων που συνέβαλλαν σε αυτή την πορεία.
Όλος ο κόσμος, εσείς, εμείς, που έχουμε περάσει αξέχαστες βραδιές Πολιτισμού στο Κατράκειο, γνωρίζουμε καλά πόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε σήμερα αυτούς του χώρους. Οφείλουμε ως Διοίκηση του Δήμου, να αναδείξουμε αυτές τις αξίες, όχι μόνο με εκδηλώσεις, αλλά και έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υποδομών, κάτι που σχεδιάζουμε και φιλοδοξούμε να ανακοινώσουμε και να υλοποιήσουμε σύντομα.
Σας περιμένουμε όλες και όλους κι αυτό το καλοκαίρι στο Κατράκειο!»

eep logo