«Ο Νέλσον και η Εποχή του»

1 o nelson kai h epoxi tou

Νέα έκθεση στη Ρόδο από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» σας προσκαλούν στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Ο Νέλσον και η εποχή του» (“Nelson and his Times”), που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 16 Ιουλίου 2016 και ώρα 20.00, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Ο Ναύαρχος Horatio Nelson (1758-1805) σταδιοδρόμησε στο Βρετανικό Ναυτικό το δεύτερο μισό του 18ου και τα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα. Ήταν η εποχή που τα ιστιοφόρα πλοία αρμένιζαν στις θάλασσες για μήνες, κάνοντας μακρινά ταξίδια, γεμάτα κινδύνους και αντιξοότητες. Η περίοδος που έζησε σημαδεύτηκε από τη Γαλλική Επανάσταση και τους Ναπολεόντειους Πολέμους. Σε αυτή την ταραγμένη περίοδο αναδείχθηκε η ηγετική μορφή του Λόρδου Nelson, ο οποίος διακρίθηκε χάρη στις στρατηγικές του ικανότητες και τη ναυτική του αντίληψη. Τραυματίστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια ναυμαχιών, χάνοντας το ένα μάτι και το ένα χέρι του. Η πιο γνωστή από τις νίκες του, που θεμελίωσαν τη θαλασσοκρατία της Αγγλίας, είναι αυτή στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ, το 1805, κατά την οποία και σκοτώθηκε.
Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες εκτός Μεγάλης Βρετανίας συλλογές που σχετίζονται με τη ναυτική δράση, την προσωπική ζωή και τον θάνατο του άγγλου Ναυάρχου. Στην έκθεση περιλαμβάνονται ορισμένα από τα σπουδαιότερα αντικείμενα αυτής της συλλογής: ιδιόχειρες επιστολές του, κάποιες από τις οποίες απευθύνονται στην ερωμένη του, Lady Emma Hamilton, αποκόμματα από εφημερίδες της εποχής που αναφέρονται στα κατορθώματά του, αλλά και ένα ιδιαίτερο σκεύος, το μαχαιροπίρουνο που χρησιμοποιούσε ο Nelson μετά τον ακρωτηριασμό του δεξιού του χεριού. Επίσης, εκτίθενται αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν εν πλω κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, όργανα πλοήγησης, ιατρικά εργαλεία και κοκάλινα μοντέλα πλοίων, έργα γάλλων αιχμαλώτων των Ναπολεόντειων Πολέμων.
Η έκθεση φιλοξενείται σε πέντε συνεχόμενες αίθουσες που βρίσκονται στη βορειoανατολική γωνία του ορόφου του Παλατιού και ήταν έως σήμερα μη επισκέψιμες στο κοινό. Οι οροφές τους είναι ξύλινες και οι τοίχοι τους διακοσμημένοι με τοιχογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας. Με την ευκαιρία της περιοδικής έκθεσης, οι αίθουσες αυτές θα αποτελέσουν έναν ακόμα αξιόλογο σταθμό για τους επισκέπτες του μνημείου, προσφέροντας παράλληλα την ευκαιρία της γνωριμίας του κοινού με την ενδιαφέρουσα ιστορία μιας σπουδαίας προσωπικότητας και με πτυχές της εποχής κατά την οποία έζησε και έδρασε.

Η έκθεση είναι επισκέψιμη 8.00-20.00, Δευτέρα έως Κυριακή, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, και θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου 2016.

eep logo