Θουκυδίδης στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας

1 elefsina elaiourgeio

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου, ένας πόλεμος ξεκινάει στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, όπως αυτός εξιστορήθηκε από τον Θουκυδίδη. Το «πολεμικό δράμα» δραματοποιείται στον κατεξοχήν τόπο μυστικισμού και μεταφυσικής, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αισχύλεια 2016. Σε μία παράσταση 80 λεπτών, οι ηθοποιοί, όλοι σπουδαστές και απόφοιτοι δραματικών σχολών και κλασικών γραμμάτων από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, θα αποδώσουν το περιεχόμενο των πολεμικών γεγονότων και θα μας παρουσιάσουν τη δραματοποιημένη εκδοχή των αφηγήσεων του μεγάλου ιστορικού της αρχαιότητας, διερευνώντας τη δυστυχώς επίκαιρη συνθήκη του πολέμου.

Με κείμενο και δραματουργία του Γιάννη Λιγνάδη, σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη και του Γιάννη Παναγόπουλου και σκηνική διδασκαλία της Ελενας Καμηλάρη, οι ηθοποιοί - σπουδαστές θα μεταφέρουν το διαχρονικό αντιπολεμικό μήνυμα του Θουκυδίδη μέσα από την αφήγηση της Ιστορίας, όπως εκείνος την παρέδωσε ως παγκόσμια κληρονομιά. Διαδραστικά, με βίντεο εγκατάσταση του Λουκά Ζιάρα και του Χρήστου Καλαϊτζόγλου, μουσική επιμέλεια του Μικέ Γλύκα, σκηνικά - κοστούμια του Δήμου Κλιμενώφ και φωτισμούς της Εβίνας Βασιλακοπούλου, η Ελευσίνα θα γεμίσει κίνηση, λέξεις και ήχους που θα επιδιώξουν να αναπαραστήσουν την τραγωδία του πολέμου με τη βοήθεια της δρος Μπέλα Βιβάντε και της δρος Ανδρονίκης Μακρή, των ιστορικών συμβούλων της παράστασης.

Η παράσταση είναι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του προγράμματος «Thucydides Dramaticus: The Theater of War» που διοργανώνει το Hellenic Education & Research Center (HERC). Πρόκειται για αγγλόφωνο και ελληνόφωνο σπουδαστικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που απευθύνεται σε σπουδαστές και αποφοίτους δραματικών σχολών και κλασικών γραμμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η παράσταση είναι στα αγγλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους, ενώ η είσοδος είναι δωρεάν για όλους.

kathimerini.gr

eep logo