Video installation art επάνω σε αγκυροβολημένα, αποσυρμένα πλοία

1 europass elefsina

Στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016

Πώς μπορεί να συνδυαστεί η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, το video installation, η performing art και ο design (σχεδιασμός) εμπειρίας με το πολιτισμικό υπόβαθρο μιας πόλης; Την απάντηση φαίνεται να έχει το Eye's Walk Digital Festival, ένα μάλλον ασυνήθιστο φεστιβάλ που άρχισε να λειτουργεί το 2014 με έδρα την Ερμούπολη της Σύρου. Το εφετινό καλοκαίρι, εκτός από την Ερμούπολη, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει το νέο έργο/video installation art με τίτλο «Europass» και στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016, που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του «Europass» είναι το θαλάσσιο, το υγρό στοιχείο που ενώνει και δημιουργεί αλληλεπιδράσεις. Εκεί όπου συνειρμοί και ψυχικές συνδέσεις εντείνονται και πολλαπλασιάζονται. Από τις πολύ παλιές εποχές ως και σήμερα η θάλασσα κυριαρχούσε στις ζωές των ανθρώπων. Καράβια έφταναν με ασφάλεια στον προορισμό τους, άλλα δεν τα κατάφερναν και βυθίζονταν στα νερά της θάλασσας. Ακόμη περισσότερο η Μεσόγειος, που, όπως είχε πει ο Ντεριντά, «σημαίνει ναυσιπλοΐα, ανταλλαγές, είναι αυτό το μέσο που μεταφέρει εμπορεύματα και θεούς, ιδέες και τέχνες».

Ενα κρίσιμο ερώτημα που τίθεται όμως είναι αν στο εγγύς μέλλον, μέσα στην ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών κοινωνιών, θα ζουν ακόμη μαζί οι διαφορετικές γενιές, οι διαφορετικές ηλικίες, οι κοινότητες και οι λαοί με διαφορετικές συνήθειες, θρησκείες και γλώσσες - όλα αυτά, με άλλα λόγια, που το υγρό στοιχείο φέρνει κοντά. Φαίνεται ότι το παραπάνω ερώτημα έχει απασχολήσει τους δημιουργούς του «Europass» που για πρώτη φορά στη χώρα μας θα πραγματοποιήσουν προβολές video installation art πάνω σε αγκυροβολημένα, αποσυρμένα πλοία μετατρέποντας τους χώρους έκθεσής τους σε θαλάσσιες κοιτίδες πολιτισμού.

Στο «Europass» συμμετέχουν πέντε video artists: ο Σπύρος Κουδουνάς με το έργο «Blindness?» (Ελλάδα), η Αγγελίνα Βοσκοπούλου με το έργο «Floating in space» (Ελλάδα), ο Σαμουέλε Λιβιρνέζε με το έργο «Light of thy countenance/continent» (Ιταλία), ο Ντέιβιντ Χόκινς με το έργο «Blue and Black» (Αγγλία) και η Αλίκη Αρναούτη με το έργο «Mare Internum» (Ελλάδα). Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Χόκινς είναι αρκετά τυχερός γιατί δεν χρειάστηκε να παρουσιάσει το έργο του σε γλώσσα άλλη από τη δική του. Είναι εμφανές ότι τα ελληνικά και τα ιταλικά δεν υπάρχουν, παρότι όλοι οι άλλοι καλλιτέχνες δηλώνουν ότι προέρχονται από την... Ελλάδα και την Ιταλία.

Πρόκειται για μια συν-διοργάνωση της Ομάδας Eye's Walk Digital festival με τον Δήμο Ελευσίνας. Επιμελήτρια (curator) είναι η Φιλία Μηλιδάκη, την οπτική επικοινωνία έκανε η Ειρήνη Τζαβάρα, η σκηνογραφία είναι της Βέρας Φελέκη και η παραγωγή της Μultitools. Το video installation art θα γίνει στην εξωτερική επιφάνεια πλοίων αγκυροβολημένων στο λιμάνι της Ελευσίνας / θέση Καλιμπάκι και η παρουσίαση θα αρχίσει την Τρίτη 30 Αυγούστου στις 21.00.

Ως τότε βέβαια το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στα Αισχύλεια της Ελευσίνας. Την Τετάρτη 24 Αυγούστου ο Σωκράτης Μάλαμας θα δώσει συναυλία με τίτλο «Πώς λαβώνεται ο χρόνος», ενώ την Κυριακή 28 Αυγούστου η Hangzhou Opera Theater παρουσιάζει την παράσταση «The honest advice unpleasant on the ear», βασισμένη στο έργο «Βασιλιάς Ληρ» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Huizhu Sun, Chunfang Fei. Μία μέρα μετά, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, σειρά έχει η παράσταση «Η ασπίς και το συμπόσιο» των Μενάνδρου - Λουκιανού, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τους σκοπούς της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος.

tovima.gr