Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος

1 olkas II

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος θα συμμετέχει και φέτος στους εορτασμούς για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομίας με την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ διάρκειας 1 ώρας με τίτλο «ΟΛΚΑΣ ΙΙ: Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο. Μεσαιωνικά λιμάνια από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το ντοκιμαντέρ είναι συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και αναβιώνει το θαλασσινό ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη στην Κύπρο διασχίζοντας λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας και 11 νησιών του Αιγαίου (Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Πάτμο, Σάμο, Κω, Ρόδο, Πειραιά, Κόρινθο, Άνδρο, Πάρο, Νάξο και Κρήτη).

Παρουσιάζονται ποικίλες όψεις των λιμανιών, τα βυζαντινά και μεσαιωνικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, εκκλησίες, κάστρα, πύργοι καστρόσπιτα, οικισμοί, κινητά ευρήματα της περιόδου που εκτίθενται σε μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και υπολείμματα λιμενικών εγκαταστάσεων που σώζονται από τους βυζαντινούς χρόνους. Στόχος είναι η πολιτιστική προβολή των λιμανιών στο βαθμό που αναδεικνύει τη σημασία τους ως σταθμών στις θαλάσσιες διαδρομές των μεσαιωνικών πλοίων, καθώς και ως τόπων παραγωγής προϊόντων, τα οποία αποτελούσαν αντικείμενα εμπορικών συναλλαγών.
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και στον Πειραιά, συνοδεύει την ομότιτλη, περιοδική φωτογραφική έκθεση που ήδη φιλοξενείται στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος από τις 27 Μαΐου 2016 και θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό μέχρι της 30 Δεκεμβρίου 2016.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία:
Γιώργος Μπότσος
Σενάριο:
Μαρία Άννα Ταναγιά
Φωτογραφία:
Χρήστος Καπρινιώτης
Κωνσταντίνος Στυλιανού (Κύπρος)

Αφήγηση:
Έλενα Αγγελίδου
Μετάφραση:
Μελένια Γιαννούση
Μουσική:
Ross Daly
Μιχάλης Μοζόρας

Επιστημονικoί Υπεύθυνοι:
Δρ Φλώρα Καραγιάννη
Δρ Ιωάννης Ηλιάδης
Δρ Χαράλαμπος Χοτζάκογλου

Χορηγοί:
Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού
Xotaris Art Forum

Παραγωγή
Capri Productions 2016

Ημέρες και ώρες προβολών:

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 10:30-11:30 & 12:00-13:00

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 10:30-11:30 & 12:00-13:00

Μετά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες θα πραγματοποιούνται στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος προβολές του ντοκιμαντέρ κάθε Σάββατο 10:30-11:30 & 12:00-13:00 .
Τις καθημερινές, οι προβολές θα γίνονται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Ωράριο λειτουργίας χώρου: Τρίτη έως Σάββατο 9:00-14:00

 

eep logo