Γ.Μώραλης: Μεγάλοι στόχοι για το μεγάλο λιμάνι

moralis giannis thalassa

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές, ο Γιάννης Μώραλης βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Υπό την αίρεση ότι η διαπραγμάτευση της χώρας με τους δανειστές θα έχει αίσιο, έστω και δύσκολο, τέλος και δεν θα βυθιστούμε όλοι στο χάος, η πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει τον ΟΛΠ κατά ένα περίεργο τρόπο προσφέρει την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο Δήμο Πειραιά.

Το πράγμα δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο ακούγεται. Η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΟΛΠ, και παράλληλα προσπαθεί να «καμουφλάρει» αυτή την πρόθεσή της αυτή που έρχεται σε προφανή αντίθεση με την προεκλογική, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και μετεκλογική ρητορική της. Καθώς λοιπόν ψάχνει να βρει κάποια φόρμουλα ώστε τα περί δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού κάπως να ισχύσουν, πληροφορίες από το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν πως ευχαρίστως προσφέρουν σε ένα Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πειραιά την ακτοπλοΐα. Από την άλλη πλευρά κανείς δεν είναι τόσο χαζός στη δημοτική αρχή Πειραιά που να μην καταλαβαίνει ότι από μόνη της η ακτοπλοΐα δεν είναι δώρο, αλλά «παγίδα», καθώς είναι ζημιογόνος λειτουργία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Μώραλης αντιπρότεινε τη δημιουργία ενός Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου που να περιλαμβάνει ακτοπλοΐα και κρουαζιέρα, κάτι που όμως δεν γίνεται αποδεκτό, αφού οι υποψήφιοι αγοραστές θεωρούν ότι η κρουαζιέρα έχει οικονομικό ενδιαφέρον.

Οι άλλοι δήμοι

Σε αυτό το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ Δήμου Πειραιά- ΤΑΙΠΕΔ, μπαίνουν ως παίκτες και οι άλλοι παραλιμένιοι δήμοι, Πέραμα και Κερατσίνι-Δραπετσώνα (που μάλιστα έχουν δημοτικές αρχές προσκείμενες στο ΣΥΡΙΖΑ) που προβάλλουν τις δικές τους διεκδικήσεις. Φαίνεται πάντως ότι το οικονομικό σκέλος που θα αφορά τα ανταποδοτικά που θα εισπράττουν οι δήμοι, μπορεί να είναι καθοριστικό. Κι αυτό
γιατί ενώ με το λιμάνι υπό τον έλεγχο του δημοσίου σήμερα, το μεν ελληνικό δημόσιο εισπράττει ετησίως το 2% του τζίρου της ΟΛΠ ΑΕ, οι δήμοι της περιοχής δεν εισπράττουν τίποτα. Στην προοπτική της πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει την παραχώρηση του 2% στους δήμους, οι οποίοι πάντως ζητούν αύξηση αυτού του ποσοστού, επικαλούμενοι το γεγονός ότι οι Κινέζοι της Cosco που είναι φαβορί για την αγορά του λιμανιού συζητούν για εκχώρηση υπό προϋποθέσεις συνολικού ποσοστού που θα φτάνει μέχρι και το 5% του τζίρου!

Μια δεύτερη παράμετρος που εντάσσεται επίσης στους μεγάλους στόχους του Δήμου Πειραιά σε σχέση με το λιμάνι, έχει να κάνει με τα περίπου 350 εκ.ευρώ που θα πρέπει με βάση το διαγωνισμό να επενδύσει ο αγοραστής. Αν ένα σημαντικό μέρος από αυτά επενδυθεί στη χερσαία μεν ζώνη του λιμανιού, που θα συνδέεται όμως με τις λειτουργίες της πόλης (πχ. η Παγόδα, ή και ένα Εκθεσιακό Κέντρο στο Παλατάκι), τότε η μεν πώληση αποκτά ανταποδοτικό χαρακτήρα ενώ και η Δημοτική Αρχή Πειραιά θα μπορεί να υποστηρίζει ότι ήταν συνεπής προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για άνοιγμα της πόλης στο λιμάνι και αξιοποίηση της θάλασσας για την ανάπτυξη του Πειραιά. Μάλιστα οι θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή αλλά και μόνιμες μετά που θα προσφέρει μια τέτοια επένδυση θα στηρίζουν απόλυτα την περσινή προεκλογική εξαγγελία για «γαλάζια οικονομία» κατά της ανεργίας στον Πειραιά!

Επόμενος στόχος Πασαλιμάνι

Η διελκυστίνδα Δήμου Πειραιά - ΤΑΙΠΕΔ πάντως, δεν εξαντλείται στα θέματα του λιμανιού. Κι αυτό γιατί στο Ταμείο έχουν περιέλθει εδώ και χρόνια σημαντικοί χώροι της πόλης, που μάλιστα στερούν είτε την έξοδο του Πειραιά στο παραθαλάσσιο μέτωπο είτε και έσοδα από τον Δήμο Πειραιά. Και μπορεί μεν το Ταμείο να φαίνεται διατεθειμένο να παραχωρήσει χώρο στην έκταση του ΣΕΦ (που είναι τυπικά ιδιοκτησία του) για να κατασκευαστεί γήπεδο του Εθνικού Πειραιώς, αλλά οι διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής Πειραιά δεν εξαντλούνται εκεί. Συνομιλητές του Γιάννη Μώραλη υποστηρίζουν ότι τον έχουν δει να απορεί πραγματικά με την «ελαφρότητα» προηγούμενων δημοτικών αρχών, που δεν αντέδρασαν σθεναρά όταν πριν 10-12 χρόνια μεταβιβάστηκε η Μαρίνα Ζέας σε ιδιώτη. Τότε, έπρεπε να διεκδικήσει έσοδα ο Δήμος Πειραιά, κατά την ανάλυση του σημερινού δημάρχου. Πληροφορίες από την πλατεία Κοραή πάντως αναφέρουν, ότι σημερινή Δημοτική Αρχή θα θέσει το ζήτημα του 1,6 εκατ. ευρώ που εισπράττει το ΤΑΙΠΕΔ ως ετήσιο μίσθωμα από το διαχειριστή της Μαρίνας Ζέας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός του Δημοτικού Θεάτρου δεν ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο, οπότε και το μισό νοίκι να εισέπραττε ο Δήμος Πειραιά θα είχε εξασφαλισμένη πχ. τη λειτουργία του Δημοτικού.
Πάντως, η Δημοτική Αρχή Πειραιά έχει όπλα στη φαρέτρα της για να ανατρέψει αυτή την αδικία. Αφού οι υπηρεσίες του Δήμου και τελικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος είναι εκείνος που υπογράφει τις άδειες λειτουργίας των πολλών καταστημάτων που υπενοικιάζει η Μαρίνα Ζέας ΑΕ στην περιοχή της Φρεαττύδας.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι το «μεγάλο παιχνίδι» του ανοίγματος της πόλης προς τη θάλασσα τώρα αρχίζει!

eep logo