Νίκος Βλαχάκος: Έμφαση στην καθημερινότητα!

vlaxakos 190519

Τον γιατρό Νίκο Βλαχάκο δεν περιμέναμε και δεν περίμενε κανένας στον Πειραιά να τον γνωρίσει ως υποψήφιο δήμαρχο – τον γνωρίζουν και οι πέτρες στην πόλη.
Το Portnet ζήτησε από τον δημοσιογράφο Νότη Ανανιάδη να μιλήσει μαζί του και να αποδώσει το προφίλ του στο πλαίσιο των «Συναντήσεων στο Φουαγιέ» με τους κύριους υποψήφιους δημάρχους και η αφήγησή του πραγματικά ξαφνιάζει:

notis vlaxakos dhmotiko

Ομολογώ πως βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση, λόγω των πάρα πολλών κοινών σημείων της παράλληλης διαδρομής μου στην πόλη με τον γιατρό. Κι έτσι η απόσταση που πρέπει να έχει ένας δημοσιογράφος από έναν πολιτικό είναι δύσκολο να διατηρηθεί.
Ένα χρόνο πιο μικρός μου, τελειώσαμε το ίδιο σχολείο, το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων, πλέον 1ο Λύκειο, είχαμε μάλιστα πολλούς κοινούς καθηγητές και ευλόγως κοινές παρέες. Ακόμη χειρότερα για την αντικειμενικότητά μου, που κι εγώ ο ίδιος θέτω εν αμφιβόλω, ο μακαρίτης ο μικρός του αδελφός Παναγιώτης, ο πιλότος του μοιραίου ελικόπτερου που έπεσε στα Ίμια, ήταν συμμαθητής και φίλος της αδελφής μου. Παρ΄ όλα αυτά, προσπάθησα να αποδώσω επαγγελματικά τη συζήτηση με τον Νίκο Βλαχάκο.

Μου θυμίζει ότι γεννήθηκε το 1963 στο Πασαλιμάνι, μεγάλωσε στο Χατζηκυριάκειο, είναι πλέον γιατρός στο «Τζάννειο», διετέλεσε Διοικητής στο «Μεταξά», υπήρξε Περιφερειακός Σύμβουλος, στη συνέχεια Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά και υποψήφιος βουλευτής. «Πιο Πειραιώτης πεθαίνεις» του λέω και βάζουμε τα γέλια. «Ε, και συ δεν πας πίσω» μου λέει με άνεση.

Τον ρωτάω πως -και με τέτοιο μεγάλο όνομα- επέλεξε να χειρουργεί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και όχι σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, όπου οι απολαβές είναι ευλόγως πολύ υψηλότερες. Υποστηρίζει ότι άφησε ακόμη και μια δυνατότητα πανεπιστημιακής καριέρας, ακριβώς για να προφέρει στον απλό πολίτη, στον πιο αδύναμο. Και δεν χρειάζεται να μου θυμίσει μια περίπτωση κοινού μας φίλου που έσωσε, χωρίς φυσικά να πάρει δεκάρα. Είναι αυτή η διάθεση της προσφοράς, υποστηρίζει, που τον έχει φέρει στα κοινά.

Είναι υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί με απλή αναλογική, οπότε όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι για συγκλίσεις και συνεργασίες την επόμενη ημέρα. Δηλώνει ευθέως ότι θα συνεργαστεί με όσους τα προγράμματα συγκλίνουν με το δικό του, ώστε το αύριο στην πόλη του Πειραιά να είναι πιο ανθρώπινο για τον απλό πολίτη. Είναι άλλωστε αυτό ακριβώς το πρόταγμα του συνδυασμού «Πειραιάς-Πόλη – Πρότυπο», δηλαδή ο απλός πολίτης.

Και στην κλασική ερώτηση που κάνω στους υποψήφιους δημάρχους, αν είχε ένα «μαγικό ραβδάκι» το θα άλλαζε στον Πειραιά, μου απαντάει χωρίς δεύτερη σκέψη ότι θα βελτίωνε το επίπεδο καθαριότητας και τις συγκοινωνίες. Είναι η καθημερινότητα, εξηγεί: Οι γούβες στα πεζοδρόμια, οι συγκοινωνίες, η καθαριότητα, ο φωτισμός. Αυτά θέλει ο πολίτης από τον δήμαρχό του, υπογραμμίζει.

Στη συνέχεια πίνουμε τον καφέ μας κι αφήνουμε τον κοινό μας φίλο Δημήτρη Βρανά να μας βγάλει φωτογραφίες…

Pin It