Χριστίνα Τσιλιγκίρη: Βιώσιμες λύσεις για την Β΄ Πειραιά!

tsiligkiri christina

Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη είναι αναμφισβήτητα μια εντυπωσιακή γυναίκα. Ψηλή, λεπτή, εμφανώς γυμνασμένη όσο χρειάζεται, τραβά τα βλέμματα. Στη συνάντησή μας στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με το κόκκινο παντελόνι και το λευκό πουκάμισο που φορούσε, ήταν σαν να ήθελε να υπενθυμίσει ότι η υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Β΄ Πειραιά είναι και αιρετή -με τις ψήφους των μελών του Συλλόγου- Γενική Γραμματέας του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π., του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού όπως λέμε.

Και η συζήτηση πηγαίνει εξ αρχής στη σχέση που μπορεί να έχει ο αθλητισμός με την πολιτική. Μια σχέση που κατά την ανάλυση της Χριστίνας Τσιλιγκίρη είναι εξαιρετικά στενή. Και απαντά στην απόφασή της να ασχοληθεί με τα κοινά, ενισχύοντας την αρχική απάντηση που θα περίμενε κανείς από σχεδόν κάθε υποψήφιο με τη Νέα Δημοκρατία σε όλη την Ελλάδα: «Εμπνεύστηκα από το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, τις καινοτόμες και σύγχρονες ιδέες του». Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη προσθέτει ότι πέρα από τις αξίες που φέρνει στο πολιτικό προσκήνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι υποψήφιος και στην Β΄ Πειραιά, η ενασχόλησή της με τα κοινά ξεκινά και γίνεται εμφανής και με την ενασχόλησή της με τον αθλητισμό.

«Ο Ολυμπιακός – και όχι μόνο – είναι απόδειξη ότι όταν ασχολείσαι οργανωτικά/διοικητικά με ένα αθλητικό σωματείο, ασχολείσαι ουσιαστικά με τα κοινά», λέει η Χριστίνα Τσιλιγκίρη. Και προσθέτει: «Τι άλλο είναι η ενασχόληση, σε πολλά επίπεδα, με 4.500 οικογένειες που έχουν τα παιδιά τους στις αθλητικές ακαδημίες όλων των τμημάτων του Ολυμπιακού;»

Οι σπουδές της Χριστίνας Τσιλιγκίρη άλλωστε συνηγορούν στην επιτυχή – επιστημονική υποστήριξη της ανάπτυξης αθλητικών συλλόγων και διοργανώσεων. Ξεκινώντας με λογιστικά στο ΑΤΕΙ της Θεσσαλονίκης, από όπου κατάγεται, ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στην Οργάνωση και Διοίκηση Αθλητικών Οργανισμών και Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, παίρνει Msc στο «Hospitality and Tourist Management» από το Πανεπιστήμιο του Derby – London College και σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Παράλληλα, είναι ιδιοκτήτρια εταιρείας που ασχολείται με το αθλητικό μάρκετινγκ, ενώ, ούσα πολύγλωσση, μπορεί να κινείται με άνεση στο διεθνές περιβάλλον.

Όλα τα παραπάνω εφόδια, εξηγεί η υποψήφια της ΝΔ στη Β΄ Πειραιά της έχουν δώσει τη δυνατότητα να εφαρμόσει «μαζί με την ομάδα του Μιχάλη Κουντούρη (Πρόεδρο του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού) με την οποία δουλεύουν, ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για την ομάδα του Ολυμπιακού». Και εξηγεί ότι πέρα από την προφανή ενίσχυση του Βαγγέλη Μαρινάκη προς όλα τα τμήματα του Συλλόγου, είναι και η οργάνωση που υποστηρίζει την ανάπτυξή του. Εκτός από τα έσοδα από την Κάρτα Φιλάθλων, είναι και η συστηματική ανεύρεση χορηγιών, αλλά και η ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του Συλλόγου, που επιτρέπουν αυτή τη στιγμή να πρωταγωνιστεί σε όλα τα αθλήματα. «Και στο παρελθόν βαριά ονόματα υποστήριξαν τον Ερασιτέχνη, αλλά αντί να μείνει παρακαταθήκη για το μέλλον, έμειναν μόνο χρέη», σημειώνει η Χριστίνα Τσιλιγκίρη.
Και προσθέτει: «Αυτό το μοντέλο θα ήθελα να εφαρμόσουμε και σε μια σειρά από μεγάλα θέματα της Β΄ Πειραιά. Γι’ αυτό δουλεύω». Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη εξηγεί ότι, έχοντας κάνει ήδη επαφές με όλους τους δημάρχους της Περιφέρειας και έχοντας καταγράψει τα προβλήματα και τις προκλήσεις της, εργάζεται ακριβώς για την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων γι΄ αυτά.

tsiligkiri notis

Την προκαλώ να μου πει ένα παράδειγμα, να γίνει λίγο πιο κατανοητό αυτό το μοντέλο και αμέσως αναφέρεται στα Λιπάσματα. Ένας πολύ ωραίος χώρος με ένα πολύ επιτυχημένο Φεστιβάλ, αναμφισβήτητα. «Αλλά πόσο θα αντέξει, αν μπαίνει συνέχεια μέσα;» με ρωτάει η Χριστίνα Τσιλιγκίρη. Και συνεχίζει: «Θα πρέπει τα Λιπάσματα, ολόκληρος αυτός ο χώρος να είναι μόνο πάρκο; Προφανώς, επιβάλεται να μπορεί να λειτουργεί, για το καλό των κατοίκων της περιοχής. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να βρεθούν, να βρούμε, συνδυαστικές λύσεις, για να μπορεί ο χώρος να ζει»!

Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη, καθώς πίνουμε τους καφέδες μας, εξηγεί ότι δεν ήταν ποτέ κομματικό στέλεχος, καθώς ήταν πάντοτε πιο κοντά στον χώρο της Κεντροδεξιάς και ίσως γι΄ αυτό βρέθηκε κοντά στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον οποίο πραγματικά πιστεύει ότι μπορεί να αποδειχθεί ο «καλύτερος Έλληνας πρωθυπουργός».

Φτάνοντας προς το τέλος η συζήτησή μας, τη ρωτάω τι γυρεύει, αυτή, μια Θεσσαλονικιά στον Πειραιά. Με διορθώνει, λέγοντας μου ότι 15 χρόνια βρίσκεται στον Νότο, αλλά τα πέντε πρώτα έζησε στην Πάρο, όπου, ακολουθώντας το μοντέλο σύνδεσης των κοινών με τον αθλητισμό, ίδρυσε και βοήθησε στην ανάπτυξη του Ομίλου Αντισφαίρισης Πάρου, τον οποίο αγκάλιασαν οι πολίτες και στήριξαν οι επιχειρηματίες του νησιού. «Μετά ανέβηκα στον Πειραιά και άρχισα να συνεργάζομαι με τον Ολυμπιακό. Είναι επιλογή ο Πειραιάς», υπογραμμίζει.
Και εξηγεί ότι, αν και με καταγωγή από τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη, «χωρίς να γυρνάω την πλάτη μου στο παρελθόν, την γενέτειρά μου», πρέπει να παραδεχτούμε ότι κανένας άνθρωπος δεν επιλέγει που θα γεννηθεί. «Έτσι κι εγώ επέλεξα Πειραιά», υπογραμμίζει. Και με μια φιλοσοφική διάθεση η Χριστίνα Τσιλιγκίρη, ολοκληρώνοντας την Συνάντηση μας στο Φουαγιέ, μου λέει, σε μένα, τον «κολλημένο» Πειραιώτη: « Η ιστορία και το παρελθόν μας δεν είναι για να είμαστε προσκολλημένοι, αλλά για να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και να κοιτάμε το μέλλον».

eep logo