Γιάννης Μελάς: «Κερδίζεις, διεκδικώντας»!

melas giannis foyer 2

Περιμένω τον νεαρό υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Πειραιά και Νήσων, Γιάννη Μελά, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και σκέφτομαι ότι περνούν τα χρόνια. Πρέπει να ήταν παιδάκι στο Δημοτικό, στην τρίτη ή την τετάρτη τάξη, όταν είχα πάρει για πρώτη φορά συνέντευξη από τον πατέρα του, Τάκη Μελά, το 1994, που πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής μετά την παραίτηση του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, ενώ είχε κάνει την έκπληξη και ήταν επιλαχών βουλευτής το 1993, ξεπερνώντας «βαριά» ονόματα της ΝΔ.

Δεν κρατιέμαι και μόλις τον βλέπω τον ρωτάω τι κάνει ο γιατρός, ο πατέρας του και αφού μου λέει ότι είναι καλά, αυτόματα ανατρέπω τον αρχικό σχεδιασμό που είχα κάνει για τη συζήτησή μας και τον ρωτάω αν τον βοηθάει ή τον βαραίνει η σύγκριση στη δημόσια σφαίρα με τον πατέρα του. Ο Γιάννης Μελάς υποστηρίζει ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να κρίνεται αυτόνομα και τουλάχιστον αυτό θέλει ο ίδιος για τον εαυτό του. «Άλλωστε, υπενθυμίζει, ο πατέρας μου έχει αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική ήδη από το 2014. Πριν εκλεγώ δημοτικός σύμβουλος με τον «Πειραιά Νικητή» και τον Γιάννη Μώραλη.

melas giannis foyer

Απέναντί μου έχω έναν νέο άνδρα 33-34 ετών, με ένα περιποιημένο μουσάκι και μια ηρεμία στη συζήτηση του, που αποπνέει μετριοπάθεια. Άλλωστε, στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους της Δεξιάς και Κεντροδεξιάς κυρίως απευθύνεται. Μου θυμίζει ότι σπούδασε Ηλεκτρονικός Μηχανικός και έχει μεταπτυχιακό Δίπλωμα στα Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής από το ΠΑΠΕΙ.
Αλλά με ξαφνιάζει, όταν μου θυμίζει ότι στην πολιτική δεν μπήκε το 2014, αλλά μόλις 24-25 χρονών, το 2010, όταν εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, τότε με τον Βασίλη Μιχαλολιάκο. Και μάλιστα από το 2012 ανέλαβε Αντιδήμαρχος Νέων Τεχνολογιών. Μου θυμίζει δε αυτή τη περίοδο, όχι μόνο γιατί για τον ίδιο είναι το «βάπτισμα του πυρός», αλλά και γιατί δείχνει τις όχι υποχρεωτικά παράλληλες πορείες με τον πατέρα του. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Τάκης Μελάς είχε χάσει τη έδρα που κατείχε στην Α Πειραιά για 105 ψήφους (για να επανεκλεγεί αργότερα) κι ο γιος του κατεβαίνει για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος και εκλέγεται πανηγυρικά, πρώτος σε σταυρούς και ορίζεται αμέσως Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Γενιάς στον ΟΠΑΝ.
Από το 2014 και μετά την επανεκλογή του, είναι Αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου και είναι υπερήφανος για την μείωση των Δημοτικών Τελών κατά 10%, την οποία διαχειρίστηκε εξ ολοκλήρου ο ίδιος και η ομάδα συνεργατών του στον Δήμο Πειραιά. «Ως εκ τούτου, δείγματα γραφής έχω δώσει, μην με κρίνετε λοιπόν σαν τον γιο του Μελά, αλλά για αυτά που έχω κάνει», υπογραμμίζει.

Ενώ ευλόγως κάνει ξεχωριστή αναφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη θητεία Μώραλη, τον ρωτάω γιατί δεν παρέμεινε σε αυτό το πεδίο, εγγράφοντας ίσως υποθήκες για κάτι παραπάνω στην τοπική αυτοδιοίκηση στο μέλλον. Άλλωστε, σκέφτομαι ότι αν έμενε στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από τέσσερα χρόνια, ούτε καν 38 χρονών, θα είχε να επιδείξει συνολικά μια θητεία 13 ετών στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, από τα οποία τα 11 Αντιδήμαρχος. Εγώ σκέφτομαι ότι αυτό θα ήταν το ιδανικό προφίλ του δημάρχου της επόμενης ή της μεθεπόμενης ημέρας, ο Γιάννης Μελάς «πιάνει τη σκέψη μου στον αέρα» και κόβει την συζήτηση πριν καν αρχίσει. «Άστα αυτά, από την τοπική αυτοδιοίκηση έχω την εμπειρία και ξέρω πια πως θα βοηθήσω την πόλη μου από μια θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή, στη Βουλή. Είναι πολλές οι φορές που «πέφταμε σε τοίχο» κι έπρεπε να «ανέβουμε πεδίο» για να λύσουμε θέματα της καθημερινότητας» υπογραμμίζει. Κι όταν του ζητάω να μου αναφέρει κάποια, σημειώνει το ζήτημα της ασφάλειας στην πόλη ή της διευκόλυνσης του επιχειρείν, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα, η λύση των οποίων απαιτεί και νομοθετικές παρεμβάσεις. Πεδίο στο οποίο θα κληθεί φυσικά να βοηθήσει, εφόσον εκλεγεί βουλευτής.

Κι όταν τον προκαλώ ρωτώντας τι θα κάνει αν ως βουλευτής «φάει ξανά πόρτα» από υπουργούς που, αυτή τη φορά θα έχουν εκλεγεί με το κόμμα του, μου απαντάει χωρίς να το σκεφτεί, αυθόρμητα, ότι αν χρειαστεί θα συγκρουστεί για το συμφέρον της πόλης και των νησιών του Σαρωνικού, ακόμη και με υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. «Αν δεν διεκδικήσεις, δεν θα πάρεις», λέει χαρακτηριστικά.

notis melas foyer

Προσπαθώ να τον παρασύρω σε μια συζήτηση που να περιλαμβάνει τη μεγάλη εικόνα, τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και τη δική του στάση απέναντι σε αυτά. Δεν δυσκολεύεται να αξιολογήσει ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, μετά την Οικονομία και τα εθνικά θέματα, την φυγή νέων κυρίως επιστημόνων στο εξωτερικό, το λεγόμενο brain drain. «Είναι τραγικό, μια χώρα που ανέθρεψε και σπούδασε λαμπρούς επιστήμονες, μια νέα γενιά με όρεξη για δουλειά, να μην μπορεί να κρατήσει αυτά τα παιδιά και να κερδίσει από την επιστημονική υπεραξία που φέρουν», υπογραμμίζει ο Γιάννης Μελάς. Και, με αιφνιδιάζει, αποκαλύπτοντάς μου ότι ο 29χρονος Αντώνης, ο μικρότερος αδελφός του, που έχει σπουδάσει Χημικός Μηχανικός, εργάζεται στη Δανία, καθώς στην Ελλάδα δεν έβρισκε δουλειά με αμοιβή αντίστοιχη των σπουδών του. «Αυτό είναι ένα πραγματικό εθνικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», λέει κατηγορηματικά.

Περιμένοντας τον Δημήτρη Βρανά να ολοκληρώσει τις φωτογραφικές λήψεις του και πίνοντας έναν καπουτσίνο αυτός κι ένα παγωμένο τσάι εγώ, μαθαίνω με χαρά ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει για να τον ψηφίσει η Ουρανία Κουκά, την οποία θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω. Η θεία του, αδελφή της μητέρας του Ελευθερίας, καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, με την οποία καθόμασταν στο ίδιο θρανίο, στο φροντιστήριο του Ραγιά, όταν προετοιμαζόμασταν για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Τελικά είναι πολύ μικρός ο Πειραιάς…

Pin It