Ελένη Σταματάκη: «Δεν μεταλλάχτηκα, είμαι πάντα η Ελένη»!

stamataki eleni 260619 3

Άλλη μια περιπετειώδης Συνάντηση στο Φουαγιέ. Είχαμε έλθει αρκετά νωρίς, πριν ανοίξει, οπότε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησής μας το κάναμε στο Πρόστυλο, στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, δίπλα στους επιβλητικούς του κίονες.

Ο ήλιος καίει, το πρωινό φως είναι πολύ σκληρό και δυσκολεύει τον φωτογράφο μας Δημήτρη Βρανά, αλλά η γλυκύτητα και η έμφυτη μετριοπάθεια που εκπέμπει η Ελένη Σταματάκη, η «Ελένη του Πειραιά», όπως την είχε χαρακτηρίσει κάποτε το Portnet, μας κάνει να νιώθουμε αυτοπεποίθηση ότι κι αυτή η συνάντηση θα πάει μια χαρά.

Η βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ έχει έλθει μόνη της στο ραντεβού, ντυμένη πάνω-κάτω όπως την ξέραμε, την ήξερε όλος ο Πειραιάς, σχεδόν πέντε δεκαετίες τώρα. Από τα χρόνια της «Στοάς», του ΚΚΕ Εσωτερικού, των «Πολιτών του Πειραιά», της ΕΚΙΤΕΠ, της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών Πειραιά ή της Αυτόνομης Ομάδας Γυναικών και φυσικά του Λιμανιού της Αγωνίας. Τίτλοι, όχι ατάκτως ερριμμένοι, αλλά που ανασυνθέτουν την διαδρομή μιας ορισμένης ξεχωριστής πολιτισμικής αντίληψη Αριστεράς στην πόλη του Πειραιά, στην οποία πάντοτε η Ελένη Σταματάκη ήταν παρούσα. Τη ρωτάω τι άλλαξε τα τελευταία τεσσερισήμισι χρόνια στη ζωή της, από το Ιανουάριο του 2015, όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στη ιδιαίτερα κολακευτική δεύτερη θέση. Επιλέγει να μου απαντήσει τι δεν άλλαξε.

notis stamataki 1

«Δεν μεταλλάχτηκα, δεν νιώθω ότι άλλαξε η ζωή μου, είμαι πάντα η Ελένη. Δεν έχασα την ενσυναίσθησή μου, παραμένω πάντα στενά συνδεδεμένη με την οικογένειά μου, κυκλοφορώ χωρίς αστυνομικό, δεν έβαλα ταγιεράκι ή τακουνάκι…». Κοιτάω διακριτικά και βλέπω ότι όντως φοράει πέδιλα.

Επιμένω και λέω ότι δεν είναι δυνατόν, τεσσερισήμισι χρόνια βουλευτής, να μην έχει αλλάξει η ζωή της. Και παραδέχεται ότι έχει περισσότερο τρέξιμο και περισσότερες ευθύνες. Η προσπάθεια να δώσει λύσεις σε μικρά καθημερινά προβλήματα και να βοηθήσει στην επίλυση άλλων μεγαλύτερων, δημιουργεί όντως άγχος, όπως παραδέχεται.

Η Ελένη Σταματάκη μου ζητάει να σημειώσω ξεχωριστά ότι όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησε, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να δώσει λύσεις, «όχι ρουσφετολογικά, υπογραμμίζει, αλλά όπου υπήρχε δυνατότητα, όπου μπορούσε». Και υποστηρίζει ότι έδινε πάντοτε έμφαση στους νέους και την ανεργία. «Τρελαίνομαι να βλέπω παιδιά με σειρά από πτυχία και να μου ζητούν δουλειά», λέει χαρακτηριστικά, μελαγχολώντας λίγο, ίσως για πρώτη φορά κατά τη συζήτησή μας.

stamataki eleni 260619 2

Της ζητάω να μου αναφέρει μια-δυο παρεμβάσεις της κατά την κοινοβουλευτική της θητεία, για τις οποίες είναι περήφανη. Αυθόρμητα αναφέρεται στην νησιωτική πολιτική και το Μεταφορικό Ισοδύναμο, κάνοντας ξεχωριστή μνεία στην προσπάθειά της να συνδεθούν τα νησιά του Σαρωνικού, όπως είναι η Ύδρα, και τον χειμώνα με συμβατικά σκάφη. Η δημιουργία διετούς προγράμματος σπουδών που οδηγεί σε πιστοποίηση καραβομαραγκών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι κάτι στο οποίο συνέβαλε και αισθάνεται υπερήφανη γι΄ αυτό. Μου μιλάει για αρκετή ώρα για ένα επάγγελμα που χάνεται, μια ξεχωριστή τέχνη που κατέχουν έλληνες τεχνίτες κι έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να διασωθεί. Κι ακόμα η Ελένη Σταματάκη μου λέει πόσο περήφανη ένιωσε όταν, μετά από χρόνια πιέσεων και ερωτήσεων στα αρμόδια υπουργεία, κατάφερε επιτέλους να πιστοποιηθούν τα Ιαματικά Λουτρά Μεθάνων. Και πλέον να μπορούν να ξαναλειτουργήσουν προς όφελος της οικονομίας όλης της περιοχής.

«Αλλά όλα αυτά τα χρόνια, τα τέσσερα χρόνια που φάνηκε ότι δεν ήταν εύκολο να λυθούν όλα τα προβλήματα, που ίσως δεν καταφέραμε να φτάσει το μήνυμά μας σε όλους τους πολίτες, όλα αυτά τα χρόνια ήμουν παρούσα και στα κινήματα, δίπλα στο Σχολείο Μεταναστών, του οποίου είμαι ιδρυτικό μέλος, πρόλαβα να σταθώ δίπλα σε όλους εκείνους που βοήθησαν να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, να είμαι – αν ήταν δυνατόν – παντού», λέει η Ελένη Σταματάκη. Και δηλώνει υπερήφανη που σήμερα, στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι παρούσα η γενιά της, παρά τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις που σημειώθηκαν. «Ζήσαμε, δημιουργήσαμε, επηρεάσαμε, χαθήκαμε και ξαναβρεθήκαμε μέσα από μεγάλα γεγονότα, όπως είναι για παράδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών», υποστηρίζει.

Και με μια δόση λυρισμού, η Ελένη Σταματάκη, πριν μας αποχαιρετίσει, μας λέει: «Αγαπήσαμε, αγαπηθήκαμε, όλα τα κάναμε. Και συνεχίζουμε…»

Pin It