Νόνη Δούνια: «Θέλω να παραμείνω ανθρώπινη»!

noni dounia 1

Υπάρχουν πολλές περίοδοι από τις οποίες μπορεί κανείς να θυμάται, κάθε φορά, μια «διαφορετική» Νόνη Δούνια. Πολλοί, φυσικά, θυμούνται την υποψήφια της Α΄ Πειραιά και Νήσων σαν μια ωραία γυναίκα που, ακολουθώντας την τάση των πολλών περιοδικών της δεκαετίας του’90 που αναζητούσαν ένα sex symbol, δεν δίστασε να κάνει μερικές, πολύ προσεγμένες, αισθησιακές φωτογραφίσεις.

Δεν είναι λίγοι βεβαίως εκείνοι που θυμούνται την έφηβη Νόνη της Φρεαττύδας, σχεδόν μόνιμη θαμώνα στο «Αμερικάνικο», όπου μάλιστα μια χρονιά είχε δουλέψει, την πανέμορφη κοπέλα της διπλανής πόρτας, την αθλήτρια στην κολύμβηση στον Εθνικό Πειραιά, στο πόλο στην Καστέλλα, τη μπαλαρίνα στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Μια γήινη ομορφιά, ένα κορίτσι που μεγάλωσε, πηγαίνοντας δημοτικό στο 35ο στη Τζαβέλα, Γυμνάσιο στο 11ο, Λύκειο στο «Άγαλμα της Μητέρας» και Αγγλικά στη «Μαγείρου», στην πλατεία Κοραή.
Φρεαττύδα-Πασαλιμάνι-κέντρο Πειραιά με πατέρα υπάλληλο στον Δήμο 33 χρόνια, τον μακαρίτη Δημήτρη και μητέρα τη Σπετσιώτισσα κυρία Ζαφειρία, για τους σημερινούς Πειραιώτες που καλύπτουν την ηλικιακή κατηγορία 45-65, η Νόνη Δούνια είναι απλά «η Νόνη, το δικό μας κορίτσι».

Υπάρχουν και εκείνοι που το όνομα Νόνη Δούνια τους φέρνει στο μυαλό την επιτυχημένη παρουσιάστρια, σε τηλεοπτικές σειρές στο Mega, στο Star και άλλα κανάλια, την ραδιοφωνική παραγωγό, αλλά και την γυναίκα που, πέρα από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, παράλληλα με τις οικογενειακές της υποχρεώσεις -είναι παντρεμένη με τον Κυριάκο Μουρατίδη κι έχουν δυο παιδιά, τον 14χρονο Στάθη και την 13χρονη Ρία - πέραν όλων αυτών, λοιπόν, διεκδικεί κι έναν δημόσιο ρόλο.

Η Νόνη Δούνια εκλέχθηκε -και σε πολύ καλή σειρά- Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη «Πειραιάς Νικητής» και είναι τώρα υποψήφια βουλευτής στην Α΄ Πειραιά και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία. Βέβαια, υποψήφια ήταν και το 2015, όταν μάλιστα, με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας κατέλαβε την τρίτη θέση. Κάτι, που αν επαναληφθεί στις εκλογές της Κυριακής, με προεξοφλημένη τη νίκη της ΝΔ, πιθανότατα θα την οδηγήσει στα έδρανα της Βουλής!

notis noni dounia

Από εκεί ξεκινάω τη συζήτηση, ενώ ο Δημήτρης Βρανάς έχει ξεκινήσει τη φωτογράφιση, ζητώντας της να μην ποζάρει, κάτι που ως επιτυχημένο μοντέλο, ευλόγως της βγαίνει αυθόρμητα. Την ρωτάω γιατί ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος και μου απαντάει ότι ήθελε και θέλει να είναι πάντα δίπλα σε δράσεις της πόλης της, του Πειραιά. «Ήμουν πάντα κοντά σε φιλανθρωπικές ή εορταστικές δράσεις του Δήμου Πειραιά, ανταποκρινόμενη σε σχετικές προσκλήσεις του Γιάννη Μώραλη, είμαι πια άμισθο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΝ, θέλω να προσφέρω όσο μπορώ στην πόλη μου»
.
«Κι αν εκλεγείς βουλευτής, τι θα κάνεις;», ρωτάω. Μου απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη: «Θα παραιτηθώ από δημοτική σύμβουλος για να αφοσιωθώ σε ένα πράγμα, στα βουλευτικά μου καθήκοντα, έχοντα πάντα στο μυαλό μου πως θα μπορέσω να βοηθήσω τον Πειραιά», λέει. Εξηγεί ότι θα κάνει κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ απλού δημοτικού συμβούλου και βουλευτή, αλλά δεν μπορείς να αφοσιώνεσαι με την ίδια επιτυχία σε δυο διαφορετικά πράγματα.

Σε ότι αφορά την υποψηφιότητά της με τη Νέα Δημοκρατία, εξηγεί ότι δεν ήταν κάτι προγραμματισμένο, έγινε πραγματικά την τελευταία στιγμή, αλλά το αποδέχτηκε με χαρά, αφ’ ενός γιατί θέλει να φανεί χρήσιμη στην πόλη, αφ’ ετέρου δε γιατί με τη Νέα Δημοκρατία είναι ιδεολογικά πιο κοντά, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων που έχει ανάγκη η οικονομία, την ελεύθερη αγορά και την αριστεία.

noni dounia 2

Πίνοντας από έναν καφέ στο ατμοσφαιρικό Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και λίγο πριν κλείσουμε τη συζήτησή μας, δεν αντιστέκομαι στον πειρασμό να ρωτήσω τη Νόνη Δούνια αν το παρελθόν της ως μοντέλο αποτελεί «βαρίδι» ή αφετηρία, μειονέκτημα ή πλεονέκτημα.
«Με θυμώνει όταν ο κόσμος δεν βλέπει το σύνολο και στέκεται σε μια μόνο όψη της καριέρας μου, λέει. Δεν μου αρέσουν οι προκαταλήψεις, αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι η αναγνωρισιμότητά μου αποτελεί παράλληλα αφετηρία και “εισιτήριο”. Πάνω από όλα όμως, θα ήθελα να βοηθήσω ώστε να καταλάβει ο κόσμος πως και οι πολιτικοί είναι κανονικοί άνθρωποι, ίσως με τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αγωνίες που έχουμε όλοι μας»
.
Καθώς τελειώνει και αυτή η «Συνάντηση στο Φουαγιέ» η Νόνη Δούνια παίρνει ένα κράνος και μου εξηγεί ότι έχει επιστρατεύσει τους φίλους της που έχουν μηχανή ώστε να μπορεί να κινείται πιο γρήγορα μέσα στην πόλη.
Μένω στην είσοδο του Δημοτικού και τη βλέπω να κατεβαίνει βιαστικά τα σκαλιά, κρατώντας στο ένα χέρι την τσάντα της και στο άλλο το κράνος. Και σκέφτομαι πως εκείνο το πανέμορφο κορίτσι που ήταν πάντοτε μια «κανονική» κοπέλα, μπορεί, αν εκλεγεί βουλευτής, να πείσει τελικά τους πολίτες ότι και οι πολιτικοί μπορούν να είναι «κανονικοί» άνθρωποι.

Pin It