Κώστας Κατσαφάδος: «Προτεραιότητα το κοινωνικό συμφέρον»!

katsafados kostas foyer 1

Η αναμονή μέχρι να εμφανιστεί στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για τις «Συναντήσεις» που οργανώνει το Portnet, δεν ήταν μεγάλη, αλλά ήταν πολύ ευχάριστη. Είχε φτάσει νωρίτερα από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Κατσαφάδο η σύζυγός του Νόρα με την δίχρονη, τσαχπίνα, Ανναμπέλα, την κόρη τους, η οποία τελικά, όπου εμφανιστεί, «κλέβει την παράσταση».

Θυμάμαι ότι γνώρισα τον Κώστα Κατσαφάδο μέσω ενός παλιού συνδικαλιστή της ΠΑΣΠ (!), στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, λίγο πριν τις εκλογές του 2009. Και το πρώτο που μου έκανε εντύπωση, ήταν ακριβώς το γεγονός ότι ένας συνδικαλιστής της ΠΑΣΠ έφερνε σε επαφή με το Portnet έναν επίσης παλιό συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ, λέγοντας ότι άξιζε να υποστηριχθεί σε εκείνη την πρώτη προσπάθεια που θα έκανε, ως υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Πειραιώς και Νήσων.
Βέβαια, άγνωστος σε όσους ασχολούνται με τα κοινά, ο Κώστας Κατσαφάδος δεν ήταν – κι αυτό όχι μόνο λόγω του μεγάλου οικογενειακού του ονόματος. Δημοτικός Σύμβουλος Κερατσινίου από τα 23 του, το 2002, Νομαρχιακός Σύμβουλος Πειραιά το 2006, η Βουλή έμοιαζε να είναι το φυσιολογικό επόμενο βήμα. Το 2009 δεν τα κατάφερε, όταν πρώτος είχε εκλεγεί ο μετέπειτα πεθερός του Βασίλης Μιχαλολιάκος! Αλλά από το 2012 εκλέγεται σταθερά βουλευτής και μάλιστα από το 2015 είναι ο μοναδικός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Πειραιά. Είναι μόλις 40 χρονών, βουλευτής από τα 33 του, σχεδόν όλη την ενήλικη ζωή του εκλεγμένος σε κάποιο επίπεδο.

notis katsafados 1

Ο Κώστας Κατσαφάδος έχει έλθει κι έχει παραγγείλει έναν παγωμένο καφέ και τον ρωτάω ακριβώς αυτό. Πως προέκυψε από νεαρός φοιτητής να είναι αιρετός συνέχεια σε κάποιο επίπεδο και τώρα, μόλις στα 40 του, να διεκδικεί για έκτη φορά την είσοδό του εκ νέου στη Βουλή. Κάνει μια βουτιά στο παρελθόν και θυμάται ότι ήταν το 1999, πριν είκοσι χρόνια, όταν βρέθηκε με άλλους ΔΑΠίτες στο Αμφιθέατρο Σβώλου, στη Νομική και άκουσε μια ομιλία του νεοεκλεγέντος τότε Προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή. «Από τότε έγινα ο καλύτερος αφισοκολλητής της παράταξης», λέει χαμογελώντας.
Του ζητάω να σταθμίσει τα θετικά και τα αρνητικά που έχει για έναν σαραντάρη μια εικοσαετής ενεργή συμμετοχή στην πολιτική.
«Το αρνητικό είναι αυτονόητο, λέει. Λιγότερος ελεύθερος χρόνος, λιγότερος χρόνος για την οικογένειά σου κι ακόμη πιο λίγος χρόνος για τους φίλους σου. Αλλά κερδίζεις εμπειρίες και ένα τεράστιο συναίσθημα προσφοράς, που είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς».

Ένα θέμα το οποίο, σε μια κουβέντα με τον Κώστα Κατσαφάδο, δεν μπορεί να μην τεθεί, είναι φυσικά η σχέση του με τον Βασίλη Μιχαλολιάκο. Ο πεθερός του, πατέρας της συζύγου του, Νόρας, ήταν 21 χρόνια βουλευτής στην Α΄ Πειραιά και τέσσερα χρόνια δήμαρχος. Ο Κώστας Κατσαφάδος αρνείται ότι έχει κάποιο άγχος σύγκρισης με τον πεθερό του. «Είμαστε δυο διαφορετικοί άνθρωποι και μάλιστα από δυο διαφορετικές γενιές, υπογραμμίζει. Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος έχει τη δική του ξεχωριστή πορεία στον Πειραιά και τη Νέα Δημοκρατία και εγώ εκλέχτηκα βουλευτής πριν παντρευτώ τη Νόρα. Μέχρι και αντίπαλοι στο ίδιο ψηφοδέλτιο ήμασταν και πέρασε αρκετός χρόνος για να τον πείσω να με στηρίξει. Αλλά πάντως, καθώς γνωρίζω ότι δεν είμαι “φωτεινός παντογνώστης”, παραδέχομαι ότι είμαι τυχερός που μπορώ να συνομιλώ όποτε θέλω, με έναν πολιτικό με τόσο μεγάλη εμπειρία.

katsafados kostas foyer 2


Ο ρόλος του απλού βουλευτή είναι πολλές φορές, αν όχι άχαρος, βαρετός. Ιδίως όταν είναι στην αντιπολίτευση, έχει μεν το περιθώριο να υποβάλλει ερωτήσεις, συνήθως για θέματα της περιφέρειάς του, αλλά μέχρι εκεί. Αντίθετα ο ρόλος ενός συμπολιτευόμενου βουλευτή είναι πιο ενδιαφέρων και πιο δύσκολος. Κάνω αυτό το γενικό σχόλιο και συμφωνεί αμέσως μαζί μου. Μου λέει δε ότι, πέρα από όλες τις κοινοβουλευτικές μάχες που έχει δώσει, οι πιο ενδιαφέρουσες δόθηκαν όταν ήταν βουλευτής της συμπολίτευσης και κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία.

«Με συνεχείς παρεμβάσεις μου, έμειναν τα Δικαστήρια στην πόλη και ακυρώθηκε η άστοχη, δρομολογημένη απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να μεταφερθούν στη Θηβών και στη Νίκαια, υποστηρίζει. Μάλιστα, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου ήταν παραπληροφορημένος, νομίζοντας ότι οι δικηγόροι ήθελαν την μετακίνηση και χρειάστηκε προσωπικά να τον ενημερώσω ότι το 95% των δικηγόρων του Πειραιά ήταν αντίθετο στη μετακίνηση, για να μη φύγουν τα Δικαστήρια από τον Πειραιά».

Ο Κώστας Κατσαφάφος αποκαλύπτει κι άλλη μια, λιγότερο γνωστή παρέμβασή του, με την οποία απέτρεψε μια δρομολογημένη απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ. «Επί Νότη Μηταράκη, αρμόδιου υπουργού τότε, είχε ανοίξει συζήτηση να πάει η κρουαζιέρα στο Τροκαντερό, στο Παλιό Φάληρο. Είμαι περήφανος που τον έπεισα και η κρουαζιέρα έμεινε στον Πειραιά. Έχω δώσει κι άλλες πολλές μάχες, όχι όλες νικηφόρες, άλλωστε εκλέχτηκα βουλευτής στον πυρήνα της κρίσης. Όμως πάντα, αγωνίστηκα και αγωνίζομαι για το κοινωνικό συμφέρον».

Καθώς η συζήτηση φτάνει στο τέλος της και ο φωτογράφος μας, Δημήτρης Βρανάς, μου κάνει νόημα ότι έχει ολοκληρώσει τις λήψεις που ήθελε, ρωτάω τον Κώστα Κατσαφάδο ποια θεωρεί ότι είναι η «χειρότερη κληρονομιά» που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος θα ήταν ο ένας λόγος για τον οποίον δεν θα έπρεπε να τον ψηφίσει κανείς. Υποστηρίζει ότι το χειρότερο που έκανε αυτή κυβέρνηση είναι ότι είχε εθιστεί στο ψέμα, τον λαϊκισμό και τον διχασμό. «Ακόμη χειρότερα, τονίζει. Συνειδητά ο Τσίπρας δίχασε την ελληνική κοινωνία για να κερδίσει ο ίδιος». Και ο Κώστας Κατσαφάδος με χαιρετάει λέγοντάς μου ότι «και τίποτα άλλο, στον τομέα της Οικονομίας, της Εξωτερικής Πολιτικής, της Ασφάλειας, να μην είχε γίνει, μόνο γι΄ αυτό το πνεύμα διχασμού που έφερε στην ελληνική κοινωνία, πρέπει να καταψηφιστεί».

Pin It