Γιάννης Ραγκούσης: «Στη Β΄ Πειραιά ήλθα για να μείνω και να δουλέψω»

ragkousis giannis

«Να κι ένας υποψήφιος που δεν ξέρω», σκέφτομαι, περιμένοντας τον Γιάννη Ραγκούση, υποψήφιο βουλευτή στη Β΄Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την τελευταία, αυτής της προεκλογικής σειράς, «Συνάντηση στο Φουαγιέ».

Πραγματικά, αν και καλύπτω -εκτός των άλλων- το ρεπορτάζ της Κεντροαριστεράς τα τελευταία χρόνια και ο Γιάννης Ραγκούσης έχει διατελέσει κορυφαίο στέλεχος των σχηματισμών αυτού του πολιτικού χώρου και υποψήφιος Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πριν σχεδόν δυο χρόνια, δεν είχε τύχει να συναντηθούμε. Έρχεται στην ώρα του, κομψός και άνετος, όπως δείχνει και στην τηλεόραση, παραγγέλνει ένα παγωμένο τσάι και, όσο ο Δημήτρης Βρανάς μας φωτογραφίζει, γνωριζόμαστε και μου ζητάει να μη συζητήσουμε για το παρελθόν, «έχουν όλα συζητηθεί, είναι όλα γνωστά», μου λέει.
Σκέπτομαι ότι έχει δίκιο γιατί, μετά από δέκα χρόνια μνημονίων και τις τεκτονικές αλλαγές που έχουν συμβεί στο πολιτικό σκηνικό, αν κάτσει κανείς να μελετήσει τις πολιτικές διαδρομές κορυφαίων πολιτικών, ποιος είναι που δηλαδή, μάλλον θα μπερδευτεί. Άλλωστε η πολιτική έχει την δική της δυναμική. Οπότε τον ρωτάω, γιατί ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

notis ragkousis foyer

Ο Γιάννης Ραγκούσης κάνει ευθέως αναφορά στην Προοδευτική Παράταξη. Για την ανάγκη Επανίδρυσης της Προοδευτικής Παράταξης μάλιστα. Μιας Παράταξης που ξεκινάει από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, προχωράει στην προδικτατορική ΕΔΑ, το ΠΑΣΟΚ και τον σημερινό πλέον ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας με ένα κεντρικό πλέον στέλεχος του χώρου που εκφράζεται στο σχήμα «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», καθώς ο Γιάννης Ραγκούσης είναι από τα επτά-οκτώ μέλη του λεγόμενου «Πρωινού Καφέ» που συνεδριάζει καθημερινά υπό τον Αλέξη Τσίπρα και χαράσσει την καθημερινή πολιτική γραμμή εν όψει των εκλογών, νιώθω ότι η κουβέντα πολύ εύκολα μπορεί να ξεστρατίσει και να μιλάμε επί ώρες για την κεντρική πολιτική σκηνή, τις αλλαγές που απαιτούνται, ή την Ευρώπη και να ξεχάσουμε ότι έχουμε εκλογές και ότι ο Γιάννης Ραγκούσης είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Β΄ Πειραιά. Οπότε το ρωτάω απευθείας, γιατί επέλεξε να είναι υποψήφιος στην Β’ Πειραιά.

«Με ενθουσιάζει να καταπιάνομαι με τα δύσκολα», μου λέει αφοπλιστικά. Και μου εξηγεί ότι όλα έγιναν ξαφνικά, με απόφαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, χωρίς να ζητηθούν από καμιά πλευρά ανταλλάγματα. Ο ίδιος απέκλεισε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ζήτησε να βοηθήσει όπου θεωρήθηκε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι τοπικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι προέκυψε η Β΄ Πειραιά. Τον πληροφορώ ότι, πριν από ένα μήνα περίπου, το Portnet είχε ένα ρεπορτάζ που θύμιζε την ιστορική παρουσία μη Πειραιωτών σε Πειραϊκά ψηφοδέλτια. Τόσο σε αυτοδιοικητικές, όσο και σε βουλευτικές εκλογές. Και μάλιστα, ειδικά για τη Β΄ Πειραιά, το όνομά του βρίσκεται σε μια τιμητική, θα μπορούσε να πει κανείς, λίστα, δίπλα σε «ξένους» που διετέλεσαν βουλευτές, όπως η Μελίνα Μερκούρη, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Καψής, ενώ υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές στη Β΄ Πειραιά είναι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εγώ πάντως δεν αισθάνομαι ξένος», μου λέει. Και μου εξηγεί ότι ένιωσε οικεία από την πρώτη στιγμή, καθώς, ως γιος ναυτικού και νησιώτης, έχει έντονες μνήμες να επισκέπτεται τον πατέρα του σε διάφορα λιμάνια που «έπιανε» το πλοίο του και πολλές φορές ειδικά στο Πέραμα, όπου δεξαμενιζόταν για επισκευές. Κυκλοφορεί στα γειτονιές και τους δρόμους της Β΄ Πειραιά και θυμάται εκείνες τις επισκέψεις του, μου λέει. Κι αν δεν κάνω λάθος, διακρίνω μια ελαφρά συγκίνηση στα λόγια του.

ragkousis giannis 2

«Στη Β΄ Πειραιά πάντως, ήλθα να μείνω και να δουλέψω», υπογραμμίζει. Και υποστηρίζει ότι ίσως «να το ΄χει η μοίρα του» να βρίσκει μπροστά του δύσκολες προκλήσεις. Στο νησί του την Πάρο, που όταν ανέλαβε δήμαρχος, ο δήμος ήταν σχεδόν διαλυμένος, στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου υλοποίησε την μεγάλη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και τώρα στη Β΄ Πειραιά, που έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές. Ο Γιάννης Ραγκούσης μου θυμίζει μάλιστα ότι ήταν ακριβώς η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» που μετέφερε το ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση πόρων από αυτό στις Περιφέρειες. Όντως, σκέφτομαι πως αν δεν είχε υπάρξει αυτή η τομή, μια σειρά από δράσεις που υλοποιήθηκαν από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά σε συνεργασία με Δήμους, δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν.

Ο Γιάννης Ραγκούσης μου λέει ότι η Β΄ Πειραιά είναι η «πιο ελπιδοφόρα αναπτυξιακή “γειτονιά” της Αττικής. Έχει ήδη συναντηθεί με όλες τις δημοτικές αρχές και τον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλη και υποστηρίζει ότι έχει πλέον συγκροτημένο σχέδιο και όραμα για την Περιφέρεια.

Η συζήτηση πλησιάζει προς το τέλος της και μιλάει στο κινητό του, κανονίζοντας τα επόμενα ραντεβού. «Είναι ένας δύσκολος και μοναχικός αγώνας, αλλά πιστεύω θα είναι επιτυχημένος», μου λέει πριν με χαιρετίσει.

 

Pin It