Αύξηση κερδοφορίας 126% για τα ΕΛΠΕ το πεντάμηνο

elpe 2

Eξοδο στις αγορές ομολόγων τη διετία 2017 - 2018 εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν σχεδιάζουν τα ΕΛΠΕ

τα οποία στοχεύουν στη σταθεροποίηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα 700 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία και μείωση του δανεισμού κατά 1 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία ενέκρινε μέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή με ημερομηνία αποκοπής την 3η Ιουλίου και πληρωμής την 10η Ιουλίου. Την έξοδο του ομίλου στις αγορές προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Γρηγόρης Στεργιούλης στο πλαίσιο, όπως είπε, της βελτίωσης του χρηματοοικονομικού μείγματος.

Ο πρόεδρος του ομίλου κ. Ευστάθιος Τσοτσορός ενημέρωσε τους μετόχους για τα αποτελέσματα του πρώτου πενταμήνου του έτους. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 386 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 40,3%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν άνοδο 126% στα 156 εκατ. ευρώ και η παραγωγή κατά 10%. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2016 ήταν για τα ΕΛΠΕ χρονιά ιστορικών ρεκόρ, σε κερδοφορία, παραγωγή και εξαγωγές. Ο κ. Τσοτσορός παρουσίασε και τους βασικούς άξονες του πενταετούς προγράμματος του ομίλου, κεντρικός στόχος του οποίου είναι τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και η υψηλή μερισματική απόδοση.

Οι βασικοί άξονες του στρατηγικού πλάνου των ΕΛΠΕ περιλαμβάνουν τους εξής στόχους:

• Διατήρηση υψηλής κερδοφορίας καθ’ όλη την περίοδο 2017 - 2021, με συντηρητικές παραδοχές και μειωμένα περιθώρια κατά 27% από το 2018 και εξής, με EBITDA περί τα 700 εκατ. ευρώ.
• Μείωση του δανεισμού και των υποχρεώσεων κατά 1.050 εκατ. ευρώ.
• Μείωση κατά 50% του χρηματοοικονομικού κόστους, έως το 2021.
• Συνεχή καταβολή και σταδιακή αύξηση του ποσού των μερισμάτων, με στόχο το 50% των λειτουργικών ταμειακών ροών.

Σε ό,τι αφορά στην εσωτερική αγορά, ο κ. Στεργιούλης τόνισε ότι υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο η αναμενόμενη αύξηση είναι αρκετά κάτω από το 5%. Σχολίασε εξάλλου και την εξαγορά της Jetoil, την οποία όπως είπε ο όμιλος παρακολουθεί. Οσον αφορά την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, ο κύριος Στεργιούλης χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τα πρώτα στοιχεία και προσέθεσε ότι θα είναι τιμή για τα ΕΛΠΕ να συμφωνήσουν με το ελληνικό Δημόσιο, από κοινού με τους μεγάλους διεθνείς εταίρους Exxonmobil και Total, να ερευνήσουν τις μεγάλες ανεξερεύνητες περιοχές της Ελλάδας. Είναι ένα project που θα κρατήσει χρόνια και θα οδηγήσει στο να ξέρουμε τι κρύβεται κάτω από το υπέδαφος της χώρας μας, είπε.

Δύο διαγωνισμοί για υδρογονάνθρακες

Σε άμεση προκήρυξη δύο διαγωνισμών για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε υποθαλάσσιες περιοχές προχωρεί το ΥΠΕΝ. Ο υπουργός Γ. Σταθάκης ενέκρινε χθες τις αιτήσεις της κοινοπραξίας Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ για τις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης και της Energean Oil & Gas για θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο. Η αίτηση της Energean που δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι τώρα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, περιοχή που αντιστοιχεί στα οικόπεδα 3 και 7 του προηγούμενου μεγάλου γύρου παραχωρήσεων, έκτασης 6.700 τ. χλμ. Οπως ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΝ, μετά την έγκριση από τον υπουργό, η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει σε δύο νέες διακηρύξεις, τις οποίες θα εγκρίνει ο υπουργός.

Οι δύο διακηρύξεις θα δημοσιευθούν έως τα τέλη Ιουλίου, ταυτόχρονα στην ελληνική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ε.Ε., με στόχο η διαγωνιστική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε το υπουργείο στα αιτήματα των εταιρειών (στις 31 Μαΐου υπέβαλε η κοινοπραξία Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ και στις 2 Ιουνίου η Εnergean ) στέλνει ένα ιδιαίτερα θετικό μήνυμα στην πετρελαϊκή αγορά.

kathimerini.gr

 

eep logo