Προσδοκίες για αύξηση τζίρου στις εκπτώσεις που ξεκινούν 10 Ιουλίου

sales summer 2

Αύξηση των πωλήσεων αναμένουν φέτος οι έμποροι κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, σε αντίθεση με την απαισιοδοξία των προηγούμενων ετών.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις βασίζονται στην εκτίμηση για περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) να έχει υποστηρίξει πρόσφατα ότι ο τζίρος στο λιανεμπόριο συνολικά (όχι μόνο κατά τις εκπτώσεις) θα μπορούσε, με βάση την εικόνα από τις προκρατήσεις, να ενισχυθεί ακόμη και κατά 5%.

Οι εκπτώσεις ξεκινούν επισήμως την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη, 31 Αυγούστου, όμως εδώ και αρκετές ημέρες πολλά εμπορικά καταστήματα έχουν ξεκινήσει να διενεργούν προσφορές σε σημαντικό αριθμό προϊόντων.

Καθοριστικό ρόλο, πάντως, για το πώς θα εξελιχθεί ο τζίρος στο λιανεμπόριο, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές, θα διαδραματίσει η εφαρμογή της πρόσφατης νομοθεσίας για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου 4177/2013 τα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα επιτρέπεται να είναι ανοικτά την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, εν προκειμένω στις 16 Ιουλίου. Ωστόσο, με βάση τα όσα προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 4472/2017, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές (πλην της δεύτερης του Αυγούστου) την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου στις ακόλουθες περιοχές:

• Δήμος Αθηναίων

• Δήμος Πειραιά, Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ιστορικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και περιοχές γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Για τον Δήμο Αθηναίων το μέτρο έχει ξεκινήσει τυπικά να ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (19 Μαΐου 2017), χωρίς, ωστόσο, πρακτικά να εφαρμόζεται. Προκειμένου να ισχύσει ο νόμος στις υπόλοιπες περιοχές που αναφέρονται στην περίπτωση β) απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς σε αυτήν θα καθορίζονται επακριβώς οι οδοί στις οποίες θα ισχύσει το μέτρο. Πρόκειται, σημειωτέον, για ένα από τα προαπαιτούμενα της εκταμίευσης της δόσης από τον ESM και έπρεπε να είχε εκδοθεί έως τις 30 Ιουνίου 2017.

Υπενθυμίζεται ότι στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραπλανητικές εκπτώσεις, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και όχι κατώτερο των 10.000 ευρώ.

kathimerini.gr

eep logo