Η ΕΣΕΕ τιμά την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου

esee logo

Καθιερώθηκε το 2005 και γιορτάζεται έκτοτε στις 22 Σεπτεμβρίου

 

Για ακόμα μία χρονιά η ΕΣΕΕ τιμά την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου στις 22 Σεπτεμβρίου. Ως γνωστό, η Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου καθιερώθηκε το 2005, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου για να τιμηθεί η συμβολή του εμπορίου στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την ευημερία.

Το ελληνικό εμπόριο εξακολουθεί να είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και ένας από τους σημαντικότερους εργοδότες στην ελληνική αγορά εργασίας. Το στοίχημα της ανάκαμψης της οικονομίας, στην μεταμνημονιακή εποχή, είναι ο συλλογικός στόχος που δίνει ελπίδα σε εμπόρους και επιχειρηματίες. Για το ελληνικό εμπόριο η εφετινή Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου είναι μία σημαντική ευκαιρία για να εκφράσει προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας την αγωνία του και προς την πολιτική ηγεσία τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του. Οι έλληνες έμποροι ασκούν μία οικονομική δραστηριότητα που είναι βαθιά ριζωμένη στην οικονομική δομή της χώρας και έχουν δημιουργήσει μία σημαντικότατη επιχειρηματική παράδοση που βαραίνει στο παρόν και διανοίγει προοπτικές για το μέλλον. Γι’ αυτόν το λόγο διεκδικούν ενεργά τα αιτήματά τους, κατέρχονται στο δημόσιο διάλογο με αξιοπρέπεια και με πλήρως τεκμηριωμένες θέσεις.

Έτσι, με αφορμή την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου, η ΕΣΕΕ επαναφέρει εκ νέου τα βασικά αιτήματα της Μμε επιχειρηματικότητας, τα οποία θα δώσουν διέξοδο στο εμπόριο και στην οικονομία της χώρας.
1. Άμεση εφαρμογή του «Ειδικού επιχειρηματικού Λογαριασμού», ενός μέτρου που ενώ προβλέπεται ρητά στο νόμο 4446/2016, εντούτοις δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός θα μπορούσε να αποτελέσει έναν «τροφοδότη λογαριασμό» των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης, με πρόβλεψη ειδικού προστατευτικού καθεστώτος έναντι των κατασχέσεων.
2. Διαμόρφωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος με την θέσπιση αφορολόγητου ορίου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και με την μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% σε 26% από τη φετινή φορολογική χρήση.
3. Ελαστικοποίηση του αυστηροποιημένου, από 1/1/2018, πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και κυρίως των 100 δόσεων στην Εφορία, μείωση του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ και απαλλαγή από τον συμπληρωματικό φόρο των επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα.
4. Θέσπιση ημιαυματοποιημένων κριτηρίων ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θα είναι περισσότερο ευέλικτα, αξιολογώντας ταυτόχρονα τα ποιοτικά στοιχεία/μεταβλητές της επιχείρησης, το επιχειρηματικό της σχέδιο (Business Plan) και τις προοπτικές ανάπτυξής της (καλή συναλλακτική συμπεριφορά και ιστορική διαδρομή της επιχείρησης, έμφαση στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και όχι μόνο στην κερδοφορία).
5. Μετασχηματισμό του ΕΤΕΑΝ σε ένα εργαλείο για την χορήγηση πιστώσεων στις ΜΜΕ και ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας ΜμΕ (ΑΤΜΕ).
6. Μόνιμη και ουσιαστική τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ, για την περίοδο 2009-2016, με «πάγωμα», κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση των οφειλών από τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, ως ασφαλιστικό χρόνο.

Άμεση επιδίωξη της ΕΣΕΕ είναι η ακόμα πιο πεισματική διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων στο επόμενο διάστημα από όλους τους αρμοδίους και η εκκίνηση μίας γενικότερης συζήτησης για το μέλλον της ελληνικής αγοράς και την ορθή πορεία προς την ανάπτυξη.
Το ΔΣ της ΕΣΕΕ εύχεται χρόνια πολλά σε όλες και όλους τους εμπόρους της Χώρας, τις οικογένειές μας, καθώς και στους εμποροϋπαλλήλους, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά: «Ο εορτασμός της Ημέρας του Ελληνικού Εμπορίου στις 22 Σεπτεμβρίου δεν είναι μόνο συμβολικός, αλλά και ουσιαστικός. Φέτος εστιάζουμε στη μετάβαση της μεταμνημονιακής περιόδου, καλώντας όλους σε μία ευρεία συμμαχία για τη στήριξη της ελληνικής εμπορικής επιχείρησης. Γιορτάζουμε στις 22 Σεπτεμβρίου, αισιοδοξούμε για το μέλλον και ευχόμαστε χρόνια πολλά σε όλους τους εμπόρους της χώρας, στις οικογένειές μας, καθώς και στους εμποροϋπαλλήλους, στους πελάτες και στους συνεργάτες μας.»

eep logo