Έκθεση αφιερωμένη στη φωτογράφο Ίνγκε Μόρατ στο Τρεβίζο

inge morat

Tην πρώτη γυναίκα που εργάστηκε για το φωτογραφικό πρακτορείο Magnum

H πρώτη μεγάλη ιταλική αναδρομική έκθεση για την Ίνγκε Μόρατ, την πρώτη γυναίκα που εντάχθηκε στο ανδροκρατούμενο τότε μυθικό φωτογραφικό πρακτορείο Magnum της Νέας Υόρκης διοργανώνεται στο Τρεβίζο της Ιταλίας. 

Γνωστή κυρίως ως αντικαταστάτρια της Μέριλιν Μονρόε στην καρδιά του συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ, που έγινε σύζυγός και σύντροφος σε όλη του τη ζωή, ήταν στην πραγματικότητα πάνω απ' όλα μία εξαιρετική φωτογράφος και διανοούμενη. 

Η σχέση της με τη φωτογραφία χτίστηκε σταδιακά, αφού εργάστηκε ως μεταφράστρια και συγγραφέας στην Αυστρία, άρχισε να φωτογραφίζει το 1952 και την επόμενη χρονιά, χάρη στον Ernst Haas, άρχισε να εργάζεται για το πρακτορείο Magnum Photos στο Παρίσι. 

Οι διάσημες φωτογραφίες από τα ταξίδια της ή τα δυνατά πορτρέτα ικανά να συλλάβουν τα βαθύτερα συναισθήματα των υποκειμένων , συνοδεύτηκαν από μια λαμπρή πνευματική δραστηριότητα που τροφοδοτούσαν φιλίες με διάσημους συγγραφείς, καλλιτέχνες, γραφίστες και μουσικούς. 

Είτε επέλεγε να μιλήσει για τοπία και χώρες, ανθρώπους ή καταστάσεις, οι φωτογραφίες της χαρακτηρίζονταν πάντα από ένα προσωπικό όραμα και μια συγκεκριμένη ευαισθησία ικανή να εμπλουτίζει την αντίληψη για τον κόσμο που την περιέβαλε. Όπως έλεγε η γεννημένη στην Αυστρία Αμερικανίδα φωτογράφος: «Έχετε εμπιστοσύνη στα μάτια σας και δεν μπορεί να κάνετε λιγότερα από το να αποκαλύψετε την ψυχή σας». 

Το γεγονός ότι γνώριζε διαφορετικές ξένες γλώσσες της επέτρεπε να αναλύει σε βάθος κάθε κατάσταση και να έρχεται σε άμεση και βαθιά επαφή με τους ανθρώπους.

Για αυτή την αναδρομική έκθεση στην Casa dei Carraresi - επιλέχθηκαν 170 φωτογραφίες και δεκάδες κείμενα, ποιήματα και ζωγραφικά έργα - οι επιμελητές έχουν δημιουργήσει ένα μονοπάτι που θα αναλύσει τις κύριες φάσεις του έργου της Μόρατ, αλλά ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να αναδείξει τον ανθρωπισμό που ενσωματώνει σε όλα τα έργα της. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται όλα τα κεντρικά ρεπορτάζ της Αυστριακής φωτογράφου: από τον αφιέρωμα στην πόλη της Βενετίας έως τον ποταμό Δούναβη, από την Ισπανία, τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα, τη Ρουμανία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και τη γενέτειρά της, Αυστρία. 

Διάσημα πορτρέτα συγγραφέων, ζωγράφων, ποιητών, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Άρθουρ Μίλερ, καθώς και των Αλμπέρτο Τζακομέτι, Πάμπλο Πικάσο και του Αλεξάντερ Κάλντερ, γείτονά στο Ρόξμπερι του Κονέκτικατ όπου έζησε με τον σύζυγό της παρουσιάζονται επίσης στην έκθεση. 

Το 1960 η Ίνγκε Μόρατ εστάλη από το πρακτορείο Magnum στα γυρίσματα της ταινίας The Misfits (Οι Αταίριαστοι), μιας τεράστιας κινηματογραφικής παραγωγής που σκηνοθέτησε ο Τζον Χιούστον, σε σενάριο Άρθουρ Μίλερ και ηθοποιούς τους Κλαρκ Γκέιμπλ και Μέριλιν Μονρόε. Ο Μίλερ και η Μονρόε ήταν παντρεμένοι την εποχή εκείνη, αλλά η σχέση τους είχε ήδη πρόβλημα. Η Μόρατ γνώρισε στα γυρίσματα της ταινίας τον συγγραφέα, που αργότερα θα γινόταν ο σύζυγός της. 

Η έκθεση, ένα ταξίδι στο έργο της φωτογράφου Ίνγκε Μόρατ, αλλά και ένα ταξίδι γεωγραφικό και στον χρόνο, στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα με τα μάτια μιας γυναίκας θα διαρκέσει έως τις 9 Ιουνίου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo