"G" για την Γενοκτονία των Ποντίων

genoktonia G

Ποιοί και πως το δημιούργησαν

Μία αρχαιολόγος, ένας γραφίστας, ένας αστυνομικός και δύο μηχανολόγοι μηχανικοί αποτελούν την ομάδα των φίλων που εμπνεύστηκε και φιλοτέχνησε το “G” για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων,το λογότυπο που φόρεσαν σε μπλουζάκια και κονκάρδες χιλιάδες άτομα παίρνοντας μέρος χθες (19 Μαίου) αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, στις εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού.

Το G το πρώτο γράμμα της αγγλικής λέξης Genocide(=Γενοκτονία) τυπώθηκε σε χιλιάδες αντίτυπα που ταξίδεψαν σε Γερμανία, ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσία, Αυστραλία και κάνει πλέον το γύρο του κόσμου μεταφέροντας το μήνυμα του Ποντιακού Ελληνισμού για αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας .

“Δεν το περίμενα, παρόλο όταν δημιουργούσαμε το λογότυπο, θέλαμε πρώτα από όλα να “μιλήσει” σε πολλούς λαούς του κόσμου, να μεταφέρει τον πόνο και το μήνυμα των Ποντίων”, λέει ο κ Κωνσταντίνος Καρακασίδης, αστυνομικός στο επάγγελμα κι ένας εκ των δημιουργών του επετειακού λογότυπου “G” σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο 104,9 FM του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

“Το G είναι αυτό που φωνάζουμε εκατό χρόνια τώρα και ζητάμε δικαίωση” ανέφερε ο κ Καρακασίδης αποκαλύπτοντας ότι η ιδέα της δημιουργίας ξεκίνησε από τον Αλέξανδρο Μυριούνη, Πόντιο από τα Γιάννενα .“Ο σκοπός μας ήταν να μπορέσει το λογότυπο να αναγνωριστεί και από τους διεθνείς παρατηρητές”, εξηγεί ο ίδιος.

“Θέλαμε σ αυτό να αποτυπώσουμε τη φρίκη της γενοκτονίας, αλλά να δώσουμε παράλληλα και το μήνυμα ειρήνης. Για αυτό δεν υπάρχει πουθενά στο λογότυπο κάτι που να σχετίζεται με όπλο.

Το ημικύκλιο του γράμματος G μορφοποιείται από ανθρώπινες φιγούρες, οι οποίες συγκροτούν μία πορεία. Συμβολίζει τις «πορείες θανάτου» των εκτοπισμένων Ελλήνων του Πόντου, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε τη ζωή του μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και υποδηλώνει όλα τα δεινά, τα οποία υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας.

Ταυτόχρονα, η πορεία και τα επιλεγμένα σύμβολα εντός αυτής, μαρτυρούν την ιστορική διαδρομή των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι έρχονται από μακριά, όχι μόνον χωρικά αλλά και χρονικά, διανύοντας μία πορεία χιλιετηρίδων στον Εύξεινο Πόντο συνθέτοντας, τον ξεχωριστό και μνημειώδη πολιτισμό: τον Ιωνικό Κίονα, την Παναγία Σουμελά, το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας και τη λύρα -το σύμβολο του πολιτισμού μας” που συνυπάρχουν μέσα στο λογότυπο. Στην απόληξη της πορείας και του G υπάρχει ένα μπουκέτο κίτρινα λουλούδια πού είναι τα αμάραντα, (το φυτό που δεν μαραίνεται) και συμβολίζουν την επιβίωση κι αναγέννηση των Ποντίων. Ταυτίζεται με τη δυναμική του Ποντιακού Ελληνισμού ο οποίος παρότι υπέστη γενοκτονία κι αποκόπηκε από την πατρώα γη κατόρθωσε να επιβιώσει διατηρώντας την ιστορική του μνήμη και τον πολιτισμό του...”

“Το επετειακό λογότυπο όπως είπε ο κ Καρακασίδης δημιουργήθηκε για τον διαγωνισμό της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) που προκηρύχθηκε πέρυσι. Συμμετείχαν επίσης οι Αλέξανδρος Εφραιμίδης, Ελένη Μεντεσίδου και Δημήτρης Διαμαντόγιαννης Η εργασία μας ήταν αφιλοκερδής και τα δικαιώματα του λογότυπου παραχωρήθηκαν στην Ομοσπονδία (ΠΟΕ)” επισήμανε.

“Χθες ήταν ημέρα θλίψης, 19 Μαίου... αλλά εμείς είμαστε ικανοποιημένοι, βλέποντας παντού στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στα social media, στις τηλεοράσεις, μικρούς και μεγάλους ανθρώπους να φορούν τις μπλούζες με το λογότυπό μας”, κατέληξε ο Κωνσταντίνος Καρακασίδης. “Νιώθουμε περήφανοι και δικαιωμένοι, που μπορέσαμε να μεταφέρουμε με αυτό το απλό τρόπο το μήνυμα της Γενοκτονίας στον απανταχού Ελληνισμό, αλλά και στους άλλους λαούς του κόσμου”.