Προτεραιότητες των καταναλωτών για τις ευρωεκλογές

european parliament flags

Οι πολίτες της ΕΕ θέτουν σημαντικά ζητήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019

 

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2019 θα μπορούσαν να αποτελέσουν ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα καθορίσουν τη μελλοντική κατεύθυνση της ΕΕ. Η πολιτική μετανάστευσης, η ασφάλεια των συνόρων της ΕΕ, η εσωτερική της συνοχή και οι δημοκρατικές αξίες θα συζητηθούν εντόνως.

Ωστόσο, είμαστε πεπεισμένοι ότι τα ζητήματα των καταναλωτών θα πρέπει να αποκτήσουν πρωταρχική θέση στον κατάλογο των θεμάτων που πρέπει να προωθήσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Οι πολίτες της ΕΕ είναι οι καταναλωτές και οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για τα τρόφιμα που καταναλώνουν, για την ασφάλεια των προϊόντων που αγοράζουν, για το ηλεκτρονικό τους απόρρητο, για το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και πολλά άλλα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ΕΕ υπήρξε ισχυρός μοχλός πιέσεων για την θέσπιση ισχυρών και φιλόδοξων κανόνων σε πολλούς από αυτούς τους τομείς. Τα δικαιώματα που έχει θεσπίσει για τους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών είναι ισχυρά. Στους ανθρώπους αρέσει πολύ να κάνουν τηλεφωνικές κλήσεις και να σερφάρουν στο διαδίκτυο ενόσω ταξιδεύουν και η Ε.Ε. έχει καταργήσει τις χρεώσεις περιαγωγής. Οι ηλεκτρονικές αγορές γίνονται εύκολες χάρη στο δικαίωμα υπαναχώρησης 14 ημερών. Τα καταναλωτικά προϊόντα πρέπει να είναι ασφαλή και όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν τώρα το δικαίωμα να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό. Αναφέρουμε μόνο μερικές από τις πρόσφατες επιτυχίες των καταναλωτών. Η ΕΕ πρέπει να έχει την τόλμη να ενημερώνει τους πολίτες για το πώς οι ενέργειές της έχουν επηρεάσει την ζωή τους προς το καλύτερο.

Η ΕΕ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, όπου σταθμίζει τις επιλογές της για το μέλλον. Πιστεύουμε ότι, κάνοντας την ΕΕ πρωταθλητή των δικαιωμάτων των καταναλωτών, οι μελλοντικοί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα οικοδομήσουν μια καλύτερη σχέση με τους πολίτες ανά την ΕΕ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταναλωτών (BEUC) καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θέσουν τα ζητήματα των καταναλωτών, ως ένα από τα κορυφαία θέματα της εκστρατείας τους.

Αυτές είναι οι πέντε προτεραιότητες στις οποίες θέλουμε να επικεντρωθούμε:
1. Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να εξυπηρετεί και όχι να βλάπτει τους καταναλωτές
2. Τα καταναλωτικά προϊόντα πρέπει να διαρκούν περισσότερο
3. Οι ετικέτες τροφίμων πρέπει να κάνουν εύκολη την υγιεινή επιλογή
4. Τα φάρμακα πρέπει να είναι προσιτά και οικονομικά
5. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να εκτίθενται σε επιβλαβείς χημικές ουσίες

Αυτά τα πέντε θέματα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων, τώρα αλλά και μέσα στα επόμενα χρόνια.

 

eep logo