Ένας «Πειρατής» δήμαρχος της Πράγας

dimarxos pragas zdenek hrib

Ο 38χρονος γιατρός Ζντένεκ Χριμπ εναντιώθηκε στη λαϊκιστική εξουσία

O Zντένεκ Χριμπ είναι μέλος του Κόμματος των Πειρατών της Τσεχίας και δήμαρχος της πρωτεύουσας, της Πράγας, από τον Νοέμβριο του 2018. Γεννημένος σε μια οικογένεια αρχιτεκτόνων, αλλά γιατρός ο ίδιος--σπούδασε Γενική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην τσέχικη πρωτεύουσα-- ο 38χρονος δήμαρχος αφιερώθηκε μετά τις σπουδές του στην επιστημονική έρευνα για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών. Έχει γράψει πολλά άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα της χώρας του και του εξωτερικού και είναι διευθυντής της Ένωσης Εφαρμοσμένης Έρευνας, Εκπαίδευσης και Διαχείρισης Υγείας.

Ο Χριμπ γράφτηκε αρχικά στο κόμμα πριν από έξι χρόνια για να το βοηθήσει στο πρόγραμμά του για την υγειονομική φροντίδα. Και από εκεί βρέθηκε να είναι ο επικρατέστερος υποψήφιός του για τις δημοτικές εκλογές και τελικά να εκλεγεί "στο τιμόνι" της μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Οι Τσέχοι Πειρατές έχουν σημειώσει αρκετές επιτυχίες στη χώρα τους τα τελευταία χρόνια. Εκτός από δήμαρχο έστειλαν πολλά μέλη τους και στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου της Πράγας. Στις βουλευτικές εκλογές του 2017 οι Πειρατές συγκέντρωσαν το 10,79% των συνολικών ψήφων και εξασφάλισαν 22 έδρες στο εθνικό κοινοβούλιο, ενώ στις δημοτικές εκλογές το ποσοστό τους ανήλθε σε 17,1% και έτσι έγιναν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα.

Το κόμμα ιδρύθηκε το 2009 και αποτελεί μέλος του Ευρωπαϊκού Πειρατικού Κόμματος. Υποστηρίζει ότι οι στόχοι του είναι η ισχυροποίηση του σεβασμού στο στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης πληροφορίας και η αυστηρή προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών λόγω της σημερινής πραγματικότητας της κοινωνίας των πληροφοριών.

Ο νέος δήμαρχος δεν είναι μια ευρέως γνωστή προσωπικότητα στον γενικό πληθυσμό της Πράγας, όμως αυτό είναι σίγουρο ότι αλλάζει όσο περνάει ο καιρός. Μιλώντας στην ιστοσελίδα TorrentFreak ο Χριμπ είπε ότι γράφτηκε στο κόμμα όταν αναζητούσε μια πολιτική στέγη που να εκφράζει τις απόψεις του.

"Αρχικά βοηθούσα με το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του πολιτικού προγράμματος του κόμματος επειδή η κύρια ειδικότητά μου είναι η φροντίδα υγείας. Ήθελα να έχω ένα πολιτικό κόμμα στην Δημοκρατία της Τσεχίας που να μπορώ να ψηφίζω. Το Κόμμα Πειρατών εμφανίστηκε στη λίστα μου και το πρόγραμμά τους για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν μια καλή βάση, αλλά χωρίς λεπτομέρειες. Επομένως βοήθησα με τις λεπτομέρειες".

Ένας άλλος τομέας ενδιαφέροντός του είναι εκείνος της τεχνολογίας των πληροφοριών. "Το σχετικό τμήμα του Δημαρχείου δεν βοηθάει σήμερα ιδιαίτερα στην εκπλήρωση των αναγκών των δημοσίων υπηρεσιών. Οι πληροφορίες δεν μοιράζονται σωστά ούτε εντός ούτε εκτός του γραφείου. Πέραν τούτου η Πράγα έχει τεράστιο πρόβλημα με τις επενδύσεις στις υποδομές των μεταφορών και ελλοχεύει μια στεγαστική κρίση. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν", λέει ο Χριμπ.

Ο νέος δήμαρχος έχει μικρότερη πολιτική εμπειρία σε σχέση με κάποια μέλη της παλιάς φρουράς, αλλά αυτό δεν τον πτοεί.

"Θεωρώ πως το ότι έγινα δήμαρχος στο πολιτικό σύστημα της Τσεχίας ουσιαστικά αποδεικνύει ότι διαθέτω αρκετές πολιτικές ικανότητες", λέει ο Χριμπ. Και φαίνεται ότι αυτό δεν απέχει από την πραγματικότητα.

Pin It

eep logo