Επτά οι νεκροί από την φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική

xalkidiki katastrofh

Έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενου ψαρά στην Καλλικράτεια - 100 τραυματίες

Ένα ανήλικο αγόρι έγινε το έκτο θύμα των πολύνεκρων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις προηγούμενες ώρες την Χαλκιδική. Όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική, πρόκειται για 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία, που βρισκόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες του καταστήματος. Εκεί τραυματίστηκε επίσης θανάσιμα μια 54χρονη, επίσης από τη Ρουμανία, ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από την Πυροσβεστική εάν τα δύο θύματα είχαν συγγένεια.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν επίσης τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη και το όχημα φαίνεται να ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που κατά νεότερες πληροφορίες είναι 18 ετών, είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Την ίδια ώρα έρευνες διεξάγει το Λιμενικό Σώμα στην θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας για τον εντοπισμό 62χρουνου ψαρά. Όπως έγινε γνωστό, είχε πάει με την ξύλινη βάρκα του γύρω στις 18.00 για ψάρεμα· έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο ΕΚΑΒ αναφέρουν δεκάδες περιπτώσεις τραυματιών που διακομίστηκαν με ασθενοφόρα ή μετέβησαν με ιδιωτικά οχήματα σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης όπου εισήχθησαν και νοσηλεύονται.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πυροσβεστική λίγο μετά τη 01.00, αναφέρεται ότι ως εκείνη την ώρα είχαν γίνει τριάντα διασώσεις από κατοικίες και οχήματα και εκατοντάδες κοπές δέντρων, απομακρύνσεις αντικειμένων από το οδόστρωμα και αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή

Ήδη κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται στη περιοχή και με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση, όπου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (έφτασε στις 06:15 στο Δημαρχείο Νέων Μουδανιών και λίγα λεπτά μετά άρχισε η σύσκεψη), ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετέχουν, μαζί με ανθρώπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας, καθώς και των Δήμων που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία. Το κυβερνητικό κλιμάκιο ενημερώνεται για την κατάσταση με τους νεκρούς και τους τραυματίες, για τις ζημιές που υπάρχουν, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, από το βράδυ ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για την εξέλιξη του ακραίου καιρικού φαινομένου και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι διασώστες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική

Εντωμεταξύ, η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης . Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν θέσει σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους οι οποίες προσπαθούν να βοηθήσουν εκατοντάδες πολίτες που καλούν σε βοήθεια.

Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί όλες οι εθελοντικές ομάδες του νομού και έχουν ειδοποιηθεί και όλοι οι μηχανικοί της περιφέρειας οι οποίοι από τις 5.30 το πρωί θα ξεκινήσουν την διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, αλλά και σε δημόσιες υποδομές. Παράλληλα επί ποδός είναι και συνεργεία της ΔΕΗ καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροφωτισμού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική δίνει μεγάλη μάχη για να απεγκλωβίσει κόσμο από σπίτια και περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές. Μαζί με εθελοντές κάνουν επιχειρήσεις βοήθειας των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, στις επιχειρήσεις μετέχουν:

80 πυροσβέστες με 39 οχήματα από ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής και ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης
25 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την 2η Ε.Μ.Α.Κ. και
35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό
Αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων από ΠΕΠΥΔ Δυτικής Μακεδονίας με:
8 πυροσβέστες και 4 οχήματα
600 κλήσεις για παροχή βοήθειας
Επίσης, το κέντρο επιχειρήσεων Πολυγύρου έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας. Μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε 235 συμβάντα για διασώσεις, αντλήσεις και κοπές δέντρων.

Λέκκας: Η καταστροφή προκλήθηκε σε 10 μόλις λεπτά

Σε 10 λεπτά προκλήθηκε η τεράστια καταστροφή που έπληξε τη Χαλκιδική και προκάλεσε έξι νεκρούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας. Οπως εξήγησε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, πρόκειται για φαινόμενα που έρχονται σε αλληλουχία μετά τον καύσωνα. «Είχαμε τον καύσωνα το προηγούμενο διάστημα που δίνει τη θέση του στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι φαινόμενα που παρουσιάζονται αιφνίδια και διαρκούν πάρα πολύ λίγο» είπε και σημείωσε πως τα φαινόμενα είχαν πολύ μεγάλη ταχύτητα με «μεγάλη ραγδαιότητα στην ένταση των ανέμων».

«Υπάρχει αυτοτροφοδοτούμενος και επιταχυνόμενος κύκλος εμφάνισης αυτών των φαινομένων» συμπλήρωσε. Οπως είπε, ζημιές έχουν υποστεί κυρίως οι δευτερεύουσες υποδομές και τα δίκτυα, με βασικότερο αυτό της ΔΕΗ, και όχι οι σταθερές δομές. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να υπάρξουν ειδικές προδιαγραφές για τις λυόμενες κατασκευές που εμφανίζονται στις καλοκαιρινές περιόδους «για να μην δημιουργούν κινδύνους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida

eep logo