Μια "νομική γέφυρα" μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου!

kliridis portnet

Συνέντευξη του Καθηγητή του Frederick Χρίστου Κληρίδη στο Portnet

Με γενική πρόθεση τη σύζευξη σε ακαδημαϊκό αλλά και πρακτικό επίπεδο των νομικών συστημάτων της Ελλάδος και της Κύπρου, υπογράφηκε πρόσφατα στην Αθήνα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου της Κύπρου Frederick και της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων.

Το Portnet συνάντησε τον Πρόεδρο του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick Χρίστο Κληρίδη στο φιλόξενο γραφείο του γνωστού δικηγόρου Παναγιώτη Δέγλερη, καθηγητή του Πανεπιστημίου.

Ο Χρίστος Κληρίδης εξήγησε ακριβώς τους στόχους του Μνημονίου που υπέγραψε εκ μέρους του Πανεπιστημίου με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων κ.Β.Ταουξή, υπογραμμίζοντας ότι πρώτο βήμα της συνεργασίας που στηρίζεται σε αυτό το Μνημόνιο είναι η συνδιοργάνωση εκδήλωσης για το Οικονομικό Έγκλημα στις 7 Οκτωβρίου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. 


Με την ευκαιρία αυτή, ο Χρίστος Κληρίδης εξήγησε ότι οι σπουδές στο Frederick, παράρτημα του οποίου λειτουργεί πλέον και στην Αθήνα, είναι αναγνωρισμένες ως ισότιμες από το ελληνικό δημόσιο, ενώ ειδικότερα για τις νομικές σπουδές, οι φοιτητές του Frederick έχουν τη δυνατότητα να έρχονται σε επαφή και με τα δύο Νομικά Συστήματα, το Ελληνικό και ο Κυπριακό (σημειωτέον ότι η Κύπρος ακολουθεί το Βρετανικό Νομικό Σύστημα) και να αποκτούν έτσι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Μιλώντας όμως με τον φορέα ενός ονόματος όπως είναι το επίθετο Κληρίδης, ένα όνομα βαρύ σαν Ιστορία, δεν θα μπορούσε έξω από τη συζήτηση να μείνει το Κυπριακό και οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε, ο Χρίστος Κληρίδης δεν είναι μόνο ανιψιός του Προέδρου Γλαύκου. Τόσο ο πατέρας του, αδερφός του Προέδρου, όσο και ο ίδιος κατά το παρελθόν, είχαν διατελέσει βουλευτές, ενώ το δικηγορικό του γραφείο στη Λευκωσία παρείχε νομικές συμβουλές στο παρελθόν σε σημαντικούς πολιτικούς «παίκτες» του Νησιού.

Μιλάει λοιπόν στο Portnet για τις προοπτικές αλλά και τους κινδύνους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις επιδιώξεις του τουρκικού κατεστημένου, αλλά και τις δυνατότητες που έχει ο Ελληνισμός.

Δείτε τη συνέντευξη

Pin It

menoumespiti